Marchewka i groszek na sałatkę w zalewie! Tak przygotowaną marchewkę z groszkiem w słoikach możesz użyć na sałatkę jarzynową. Jest to świetny sposób na szybkie przygotowanie sałatki jarzynowej.
Marchewka w zalewie – jak zrobić?
Przygotowanie marchewki z groszkiem w zalewie jest bardzo proste! Ugotowaną, a następnie pokrojoną w kostkę marchewkę mieszamy z zielonym groszkiem (konserwowym lub ugotowanym) i całość umieszczamy w słoikach. Warzywa zalewamy wodą z solą i sokiem z cytryny. Na koniec słoiki pasteryzujemy i gotowe! Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Marchewka i groszek na sałatkę – przepis
składniki
- 1 kg marchewki
- 250 g groszku zielonego (konserwowego, świeżego lub mrożonego)
Zalewa:
- 1 l wody
- ⅔ łyżki soli
- ½ łyżki soku z cytryny
przygotowanie
- Marchewkę umyj i ugotuj do miękkości, a następnie odstaw do wystudzenia. Wystudzoną marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
- Jeśli używasz świeżego groszku lub mrożonego, ugotuj go do miękkości. Natomiast jeśli używasz groszku konserwowego, odcedź go z zalewy.
- Pokrojoną marchewkę wymieszaj z groszkiem i przełóż do słoików.
- Następnie przygotuj zalewę – wodę, sól i sok z cytryny zagotuj. Gorącą zalewą zalej marchewkę z groszkiem tak, aby całość była zakryta. Słoiki od razu zakręć i pasteryzuj 10 minut.
Sprawdź inne przepisy na przetwory – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Warstwowa sałatka z kiełkami i suszonymi pomidorami
- Co to jest puree?
- Co to jest tempeh?
- Cytrynowe ciasto z chałwą bez pieczenia
- Co to jest tahini?
- 10 przepisów na pyszne serniki na Wielkanoc