Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaMalinowy Dakłas – czekoladowe ciasto z malinami i bezą

Malinowy Dakłas – czekoladowe ciasto z malinami i bezą

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Malinowy Dakłas - czekoladowe ciasto z malinami i bezą

Malinowy Dakłas to wyjątkowe połączenie czekoladowego biszkoptu, kremu na bazie mascarpone z kajmakiem i świeżymi malinami oraz chrupiącej bezy z orzechami. To ciasto z malinami i bezą zachwyci nie tylko smakiem, ale także wyglądem, stając się gwiazdą każdego przyjęcia.

Ciasto z malinami i bezą jest doskonałe na wyjątkowe okazje, takie jak urodziny, jubileusze czy świąteczne spotkania. Sprawdź przepis na Dakłas z malinami i zobacz, jak przygotować ten imponujący deser.

Czy można użyć innych orzechów do bezy?

Tak, zamiast orzechów włoskich możesz użyć np. migdałów, orzechów laskowych czy pekan, aby nadać bezie inny smak.

Jakie są najczęstsze błędy przy pieczeniu bezy i jak ich unikać?

Najczęstsze błędy przy pieczeniu bezy to dodawanie cukru do białek zbyt szybko oraz pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze lub pieczenie bezy za krótko. Aby uniknąć problemów z bezą, upewnij się również, że białka są możliwie najświeższe i dobrze ubite przed dodaniem cukru. Dodawaj cukier stopniowo i piecz bezę w niskiej temperaturze, kontrolując jej stan co jakiś czas.

Jak długo piec bezę, aby była idealnie chrupiąca?

Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C, a następnie od razu zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120°C i bezę pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut z termoobiegiem.

Jakie inne owoce mogą pasować do tego ciasta?

Oprócz malin, możesz użyć także innych owoców, takich jak truskawki, borówki, czy porzeczki, które dobrze komponują się z bezą i kajmakiem.



Przepis na ciasto z malinami i bezą (Dakłas z malinami)

Malinowy Dakłas - czekoladowe ciasto z malinami i bezą

Malinowy Dakłas - czekoladowe ciasto z malinami i bezą

Drukuj
Proporcje na: dużą blachę (24x36 cm) Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 167 głos/y )

składniki

Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 140 g cukru
  • 40 g oleju
  • 80 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Składniki na krem z kajmakiem i malinami:
  • 400 g śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 600 g mascarpone (schłodzonego)
  • 250 g kajmaku
  • 400 g malin (świeżych)

 

Składniki na bezę:
  • 5 białek
  • 250 g cukru (drobnego)
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 50 g orzechów włoskich

przygotowanie

Proporcje składników są na dużą formę, czyli taką o wymiarach 24x36 cm.

Biszkopt i bezę możesz przygotować dzień wcześniej. Aby beza była chrupiąca, przechowuj ją w zamkniętym piekarniku lub w temperaturze pokojowej, przykrytą ręcznikiem papierowym.

 

Jak zrobić i upiec biszkopt kakaowy?
  1. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  2. Następnie do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Czas ubijania pomiędzy dodaniem kolejnej łyżki cukru powinien wynosić około minuty.
  3. Kiedy dodasz do białek cukier, kolejno dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
  4. Następnie do masy dodaj olej.
  5. Na koniec zmniejsz obroty miksera/robota na najmniejsze i dodawaj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia.
  6. Spód formy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Boków formy nie wykładaj papierem do pieczenia ani nie smaruj tłuszczem – dzięki temu biszkopt równo wyrośnie i nie będzie kurczył się po bokach. Proporcje są podane na dużą formę o wymiarach 24x36 cm.
  7. Gotową masę wylej do formy. Biszkopt piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu biszkopt wyciągnij z piekarnika i zostaw na 10 minut w formie. Po 10 minutach obkrój brzegi i wyciągnij biszkopt z formy. Odstaw do wystudzenia.

 

Jak zrobić i upiec bezę?
  1. Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi.
  2. Białka ubij na sztywno. Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Czas ubijania pomiędzy kolejnymi łyżkami cukru powinien wynosić około minuty. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną z orzechami i wymieszaj.
  3. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 160 stopni Celsjusza.
  4. Na blachę do pieczenia (dużą blachę z piekarnika) wyłóż papier do pieczenia. Na środek papieru wyłóż ubitą bezę i wyrównaj ją, tworząc kształt formy, w której przygotowujesz ciasto (proporcje są na dużą formę 24x36 cm). Ubitą bezę możesz również upiec na odwróconej formie, co ułatwi jej formowanie - w tym celu formę odwróć do góry dnem, posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Bezę wyłóż na papier do pieczenia i wyrównaj na całość blachy.
  5. Wyrównaną bezę włóż do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza. Piecz przez 1 godzinę 20 minut z termoobiegiem.
  6. Gotową bezę odłóż do wystudzenia. Jeśli Twoja beza wyrośnie na boki ponad kształt formy, to po wystudzeniu obkrój brzegi bezy.

 

Jak zrobić krem z kajmakiem i malinami?
  1. Kiedy beza i biszkopt wystygną, możesz przejść do przygotowania kremu. W misce umieść schłodzoną śmietankę i serek mascarpone. Ubijaj przez około 2 minuty na wysokich obrotach (do uzyskania gęstego kremu). Pod koniec dodawaj po łyżce kajmaku.
  2. Do gotowego kremu dodaj maliny i bardzo delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki.

 

Jak złożyć ciasto Malinowy Dakłas?
  1. Biszkopt kakaowy umieść w rancie lub w formie. Na biszkopt wyłóż krem z kajmakiem i delikatnie wyrównaj.
  2. Na krem wyłóż bezę i delikatnie dociśnij ją do kremu, aby przykleiła się.
  3. Gotowe ciasto przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne polecane przepisy na ciasta z malinami:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

1 komentarzy

Agnieszka (komentarz z Pinteresta) 16 października 2024 - 10:35

Jest u mnie w trójce najlepszych ciast 😍

Odpowiedz

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.