Muffinki to jedne z tych słodkości, których przygotowanie wymaga jedynie wymieszania składników. Można je robić na wieeeele sposobów, więc dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na różowe muffinki! Swój kolor i malinowy smak zawdzięczają kisielowi oraz galaretce. Przepis jest wegański, zapraszam 🙂

składniki
- 200 g mąki
- 1 kisiel malinowy bez cukru
- 1 łyżka galaretki malinowej lub malinowo – truskawkowej bez żelatyny
- 280 ml mleczka kokosowego 60%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła orzechowego 60 g
- 60 g cukru
- 3 łyżki oleju
- 2 kostki gorzkiej czekolady
przygotowanie
- W jednej misce wymieszaj mąkę, kisiel, galaretkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej natomiast połącz ze sobą mleczko, masło orzechowe i olej. Następnie mokre składniki wlej do suchych i całość wymieszaj.
- Ciasto przełóż do foremek na muffinki (wypełniając je na 2/3 wysokości). Muffinki zawsze wkładam do zimnego piekarnika, po czym ustawiam go na 180 stopni Celsjusza i od tego momentu piekę 30 minut. Jeśli włożysz je do nagrzanego piekarnika, wtedy piecz je około 20 minut.
- Ciepłe muffinki posyp startą lub posiekaną gorzką czekoladą.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW