Jeśli szukasz doskonałego przepisu na pyszne ciasto z Delicjami, to ciasto Malinowa Delicja z pewnością spełni Twoje oczekiwania!
Jest to przepis na ciasto bez pieczenia o intensywnym malinowym smaku, wzbogacone o kremowy ser gotowany oraz delikatną piankę malinową. Całość jest zwieńczona aksamitną polewą kakaową.
Z jakich warstw składa się ciasto Delicja?
To pyszne ciasto bez pieczenia składa się z następujących warstw:
- spód z herbatników i masła
- gotowany sernik waniliowy
- malinowe delicje
- malinowy mus z galaretką
- malinowa pianka z bitą śmietaną
- kakaowa polewa
Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej.
W przepisie możesz użyć zarówno świeżych malin, jak i mrożonych.
Ciasto jest duże i podzielne, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na rodzinne imprezy i przyjęcia.
Sprawdź również inne przepisy na ciasta z malinami:
- czekoladowa rolada z mascarpone i malinami – https://viagusto.pl/czekoladowe-ciasto-z-mascarpone-i-malinami/
- FIT malinowa chmurka bez pieczenia – https://viagusto.pl/malinowa-chmurka-bez-pieczenia-fit-ciasto/
- kremowy sernik z malinowym musem – https://viagusto.pl/kremowy-sernik-na-zimno-z-sera-z-wiaderka-z-malinami/

PRZEPIS – ciasto z Delicjami i malinami

składniki
Składniki na spód bez pieczenia:
- 150 g herbatników
- 80 g masła
Składniki na kremowy ser gotowany:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (każdy na 500 ml mleka) – czyli 80 g proszku
- 150 g mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na malinowy mus:
- 700 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 galaretki malinowe
- 1 łyżka cukru
Składniki na malinową piankę z bitą śmietaną:
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 galaretki malinowe
- 300 g malin (świeżych lub mrożonych)
Składniki na polewę z masła i kakao:
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wody
Dodatkowo potrzebujesz:
- 2 małe paczki malinowych Delicji lub 1 duża paczka (16-20 szt. Delicji)
przygotowanie
Jak przygotować spód bez pieczenia?
Herbatniki zmiel za pomocą malaksera. Masło rozpuść. Następnie do herbatników dodaj masło (może być ciepłe) i wymieszaj. Powstałą masą wylep spód formy (proporcje są na kwadratową formę 24×24 cm – jeśli chcesz przygotować ciasto na dużą blachę, to zwiększ ilość składników 1,5 raza).
Jak zrobić kremowy ser gotowany?
Twaróg zmiel w maszynce do mielenia (najlepiej zmiel dwu lub nawet trzykrotnie). Jeśli nie posiadasz maszynki, możesz użyć blenera ręcznego i po prostu zblendować nim twaróg. Następnie do twarogu dodaj cukier i jajka. Całość ubijaj mikserem lub robotem przez kilka minut. Po tym czasie dodaj proszek budyniowy, mleko i ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszaj na gładką masę i przełóż do rondelka (najlepiej takiego z grubym dnem). Teraz masę podgrzewaj na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Do mieszania polecam użyć płaskiej drewnianej łopatki – dzięki temu ser nie przypali się, bo łopatka dotrze do każdego miejsca. Gotowy, jeszcze ciepły ser wyłóż na wcześniej przygotowany spód i wyrównaj. Na wierzchu sera poukładaj malinowe Delicje – ułóż je gęsto, aby się dotykały. Odstaw do wystudzenia. Formę najlepiej przykryj np. folią spożywczą, aby ser nie wysuszył się od góry.
Jak zrobić malinowy mus z galaretką?
Kiedy ser wystygnie, możesz przejść do przygotowania musu malinowego. 700 g malin przełóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu do momentu zagotowania. Jeśli używasz mrożonych malin, najlepiej rozmroź je wcześniej. W międzyczasie maliny mieszaj, rozdrabniając je. Zagotowane maliny zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj z dwoma galaretkami. Tak przygotowany mus odstaw do przestudzenia i kiedy zacznie tężeć, wylej na warstwę sera gotowanego. Całość odstaw, najlepiej do lodówki, aż mus malinowy stężeje.
Jak zrobić malinową piankę z bitą śmietaną?
Kiedy malinowy mus stężeje, możesz przejść do przygotowania kolejnej warstwy, czyli pianki z malinami i bitą śmietaną. Na początek 300 g malin zblenduj. Następnie podgrzewaj je na małym ogniu do momentu zagotowania, po czym zdejmij z ognia i energicznie wymieszaj z dwoma galaretkami. Odstaw do wystudzenia, ale pilnuj aby maliny z galaretką nie stężały całkowicie. Kiedy maliny wystygną, przejdź do przygotowania bitej śmietany – schłodzoną śmietankę 30% lub 36% ubij na sztywno. Jeśli ciasto przygotowujesz w gorące dni, możesz dodać 1 lub 2 fixy do bitej śmietany. Do ubitej śmietany dodawaj stopniowo wystygnięte maliny z galaretką, cały czas ubijając. Gotowy krem wyłóż na wcześniej przygotowany i stężały mus malinowy. Całość wyrównaj i włóż do lodówki.
Jak zrobić polewę na ciasto z masła i kakao?
Na koniec przygotuj polewę kakaową. W rondelku umieść masło, kakao, cukier puder i wodę. Całość podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy masło roztopi się, polewę zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut, aby się wystudziła. Następnie polej nią wierzch ciasta i wyrównaj. Ciasto schłodź przez noc w lodówce przed podaniem.
Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – https://viagusto.pl/category/przepisy/rodzaj-dania/bez-pieczenia/
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najlepsza sałatka z burakiem i serem feta
- Proteinowy piernik z wiśniami – PRZEPIS
- Zapiekany makaron jak Burger Drwala! (elektryczny Lunch Box)
- Ciasto bez pieczenia na herbatnikach – idealne na Święta
- Domowa gorąca czekolada z cynamonem i imbirem
- Desery z czekoladą, które warto przygotować



