Ciasto malinowa chmurka bez pieczenia w wersji FIT, czyli niskokalorycznej i ze zdrowszymi zamiennikami składników. Dodatkowo ciasto przygotujesz szybko – przede wszystkim nie musisz piec ciasta kruchego oraz bezy. To ciasto możesz potraktować jako deser na co dzień!
Poza tym, jeśli nie chcesz od razu robić dużego ciasta, możesz przygotować jedną lub dwie porcje w formie deserków w pucharku! Przepis na pyszną malinową chmurkę bez pieczenia znajdziesz poniżej.
Jakie ciasto bez pieczenia zrobić?
Najbardziej znanymi ciastami bez pieczenia są ciasta na bazie herbatników, mascarpone, kremów budyniowych, a także czekolady. Często przygotowuje się również serniki na zimno. Nie zapomnijmy również o malinowej chmurce bez pieczenia, która cieszy się ogromną popularnością!
Jak zrobić niskokaloryczne fit ciasto?
Przygotowanie fit ciasta głównie polega na zastosowaniu mniej kalorycznych lub zdrowszych zamienników. Staramy się nie stosować cukru, a zamieniać go na banany, syrop klonowy, ksylitol lub erytrytol. Zamiast śmietanki 30% zastosujmy jogurt grecki lub ser ricotta. Poza tym unikamy używania mąki pszennej i dużej ilości tłuszczu. Ciekawą opcją są ciasta na bazie fasoli – na przykład brownie z fasoli. Istnieje wiele możliwości na niskokaloryczne desery!
Co zamiast bezy na malinową chmurkę?
Jeśli nie masz czasu na upieczenie bezy, nie masz piekarnika lub nie przepadasz za pieczeniem bezy, istnieją różne sposoby, aby pominąć bezę w przygotowaniu malinowej chmurki. Możesz po prostu posypać ciasto płatkami migdałowymi. Dodatkowo możesz użyć pokruszonych herbatników. Jeśli natomiast zależy Ci na smaku bezy, możesz użyć gotowych bez ze sklepu.
Ile kalorii ma ciasto malinowa chmurka bez pieczenia?
Ciasto malinowa chmurka bez pieczenia z tego przepisu ma około 140 kalorii w porcji (z podanych proporcji wychodzi 12 porcji ciasta). Jeśli chodzi o makroskładniki, to porcja malinowej chmurki w wersji fit zawiera:
- 8 g białka
- 4 g tłuszczu
- 18 g węglowodanów
Malinowa chmurka bez pieczenia – PRZEPIS

składniki
Spód:
- 80 g herbatników (12 szt.)
Warstwa malinowa:
- 2 malinowe galaretki + 500 ml wody
- 350 g malin (mogą być mrożone)
Warstwa jogurtowa:
- 450 g sera typu skyr (naturalnego)
- 250 g sera ricotta
- 1 galaretka przezroczysta lub cytrynowa + 100 ml wody
Wierzch:
- 15-20 g płatków migdałowych
- 20 g herbatników (3 szt.)
przygotowanie
- Na spodzie formy (24×24 cm) wyłóż herbatniki.
- Dwie galaretki malinowe rozpuść w 500 ml gorącej wody, po czym wymieszaj z malinami. Jeśli użyjesz świeżych malin, poczekaj, aż galaretka zacznie tężeć, a tężejącą galaretkę z malinami wyłóż na herbatniki i wyrównaj. Jeśli użyjesz malin mrożonych, galaretkę od razu wyłóż na herbatniki i wyrównaj. Odstaw do całkowitego stężenia.
- Przezroczystą lub cytrynową galaretkę rozpuść w 100 ml wody. Rozpuszczoną galaretkę wymieszaj z jogurtem skyr i serem ricotta. Tak przygotowaną masę wyłóż na stężałe maliny.
- Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi i pokruszonymi herbatnikami.
- Ciasto odstaw na noc do lodówki.
Sprawdź przepisy na inne ciasta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!
