Przepis na ciasto z suchym makiem, czyli makowiec z kremem budyniowym. Ten prosty biszkopt z makiem pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje!
Makowiec przekładany budyniowym kremem to przede wszystkim idealne ciasto do przygotowania na Święta Bożego Narodzenia. Jednak sprawdzi się również jako ciasto na imprezę rodzinną lub deser do niedzielnej kawy.
Jaki krem zrobić do makownika?
Do biszkopta z suchym makiem mielonym najbardziej pasuje smak cytrynowy. Jeśli chcesz przełożyć makowy biszkopt kremem, polecam przygotować tradycyjny krem budyniowy, do którego możesz dodać aromat cytrynowy oraz kwasek cytrynowy. Dzięki temu uzyskasz intensywny, lekko kwaśny smak, który świetnie połączy się z ciastem. Dokładny przepis na ciasto i krem znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne pomysły na ciasta z kremem budyniowym:
- ciasto z Ptasim Mleczkiem i galaretką
- ciasto przekładane z chrupką
- tradycyjna kremówka na cieście francuskim
PRZEPIS – MAKOWIEC Z KREMEM
Zobacz inne polecane przepisy na świąteczne ciasta: