Ten prosty makowiec na kruchym cieście z dodatkiem wiśni jest niezwykle pyszny! Wiśnie dodają makownikowi świetnego przełamania i idealnie komponują się z masą makową.
Czy do makownika można użyć gotowej masy makowej?
Tak, aby zaoszczędzić czas możesz użyć gotowej masy makowej z puszki. Jednak warto samemu zrobić masę makową, bo będzie o wiele lepszej jakości i będzie miała najlepszy smak. Do przygotowania masy makowej polecam użyć mielonego maku – wtedy przygotowanie masy makowej jest niezwykle proste, bo nie trzeba samodzielnie mielić maku, co jest najbardziej czasochłonne.
Co zrobić, gdy masa makowa wyjdzie za rzadka?
Jeśli czujesz, że masa makowa wyszła za rzadka, należy dodać do niej odrobinę bułki tartej lub kaszy manny. Dodawaj stopniowo, po łyżce, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Czy makowca na kruchym cieście można zamrozić?
Tak, makowce na kruchym cieście można mrozić. Ciasto możesz zamrozić zarówno pokrojone na kawałki, jak i w całości.
Przepis na makowiec na kruchym cieście z wiśniami
Zobacz również inne przepisy na ciasta na kruchym cieście:
- ciasto Pani Walewska z czekoladowym kremem
- tarta ze śliwkami
- sernik Pychotka na kruchym cieście
- szarlotka na kruchym cieście z bezą