Makaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego, który mimo swego charakterystycznego smaku nie zdominował całej potrawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

składniki
- 150 g makaronu
- 1/2 brokuła
- 3 łodygi selera naciowego
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- zioła i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, bazylia, curry)
przygotowanie
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie.
- Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki.
- Z selera naciowego usuń włókna. Pokrój go na krążki i dodaj na patelnię.
- Całość podlej małą ilością wody i duś, najlepiej pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dolej trochę wody, jeśli wyparuje.
- Po tym czasie dodaj brokuła oraz makaron. Całość wymieszaj i dopraw ulubionymi przyprawami.
- Na koniec mleko owsiane (możesz użyć innego) rozmieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej je na patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki i duś jeszcze przez kilka minut. Gotowe 🙂
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki