Makaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego, który mimo swego charakterystycznego smaku nie zdominował całej potrawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

składniki
- 150 g makaronu
- 1/2 brokuła
- 3 łodygi selera naciowego
- 200 g pieczarek
- 2 cebule
- 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny
- zioła i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, bazylia, curry)
przygotowanie
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie.
- Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki.
- Z selera naciowego usuń włókna. Pokrój go na krążki i dodaj na patelnię.
- Całość podlej małą ilością wody i duś, najlepiej pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dolej trochę wody, jeśli wyparuje.
- Po tym czasie dodaj brokuła oraz makaron. Całość wymieszaj i dopraw ulubionymi przyprawami.
- Na koniec mleko owsiane (możesz użyć innego) rozmieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej je na patelnię. Wymieszaj wszystkie składniki i duś jeszcze przez kilka minut. Gotowe 🙂
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepis na ratatuj – ratatouille z batatem!
- Przepis na lody wegańskie cytrynowo kokosowe
- Chleb faszerowany – chleb zapiekany z farszem a’la pizza
- Domowa nalewka z cytryną – nalewka na spirytusie
- Babeczki z Nutellą – pyszne muffiny z czekoladą
- Cebula faszerowana ryżem z pieczarkami – nadziewane cebule