Dzisiejszy przepis to danie dla miłośników makaronu w każdej postaci – tym razem z sosem z boczkiem, jarmużem i fasolką szparagową. Użyłam do niego mrożonego jarmużu oraz fasolki. Jest to danie sycące, a jego zaletą jest fakt, że składniki sosu możemy zmieniać – będzie również smakował z innymi warzywami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂

składniki
- makaron (około 300 g)
- 400 g boczku
- 200 g fasolki szparagowej
- 100 g jarmużu
- 1 cebula
- śmietanka 30% (około 50 ml)
- mąka ziemniaczana (około 1 łyżka)
- woda (około 100 ml)
- masło kalrowane lub olej
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany
przygotowanie
- Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek. Całość podsmażamy.
- Fasolkę kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości.
- Jarmuż również gotujemy do miękkości.
- Kiedy boczek będzie już odpowiednio podsmażony, dodajemy do niego jarmuż oraz fasolkę. Całość podlewamy wodą i doprawiamy według uznania.
- Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną i partiami dodajemy do sosu, cały czas mieszając – tak, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby dolewamy wody.
- Podajemy z makaronem.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba
- Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki
- Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea!
- Jak wybrać zasłony do pokoju?
- Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono