Dzisiejszy przepis to danie dla miłośników makaronu w każdej postaci – tym razem z sosem z boczkiem, jarmużem i fasolką szparagową. Użyłam do niego mrożonego jarmużu oraz fasolki. Jest to danie sycące, a jego zaletą jest fakt, że składniki sosu możemy zmieniać – będzie również smakował z innymi warzywami. Zapraszam do zapoznania się z przepisem 🙂
składniki
- makaron (około 300 g)
- 400 g boczku
- 200 g fasolki szparagowej
- 100 g jarmużu
- 1 cebula
- śmietanka 30% (około 50 ml)
- mąka ziemniaczana (około 1 łyżka)
- woda (około 100 ml)
- masło kalrowane lub olej
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, czosnek granulowany
przygotowanie
- Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek. Całość podsmażamy.
- Fasolkę kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości.
- Jarmuż również gotujemy do miękkości.
- Kiedy boczek będzie już odpowiednio podsmażony, dodajemy do niego jarmuż oraz fasolkę. Całość podlewamy wodą i doprawiamy według uznania.
- Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną i partiami dodajemy do sosu, cały czas mieszając – tak, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby dolewamy wody.
- Podajemy z makaronem.
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
- Zaproś do swojego ogrodu letnie odmiany jabłoni
- Łatwa zupa pieczarkowa z makaronem
- Deser cappuccino w pucharkach