Strona główna PrzepisyDietaWegańskaMakaron z aksamitnym sosem z soczewicy

Makaron z aksamitnym sosem z soczewicy

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Lubisz makaron z sosem? Na pewno spodoba Ci się ten przepis! Połączenie soczewicy i pomidora gwarantuje pyszny smak, który podkreślają zioła. Do sosu dodałam również kukurydzę. Przygotowanie tego dania to zaledwie 30 minut! 🙂

Makaron z aksamitnym sosem

Drukuj
Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 19 głos/y )

składniki

  • 250 g makaronu - najlepiej wstążki lub spaghetti
  • 150 g czerwonej soczewicy + 400 ml wody do ugotowania
  • 1 duży pomidor (lub 2 małe)
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • oliwa
  • przyprawy i zioła: sól, pieprz, curry, bazylia, lubczyk

przygotowanie

  1. Soczewicę opłucz i daj do gotującej się wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj do momentu zmięknięcia - około 15 minut. Jeśli woda zbyt szybko wyparuje - dolej jej.
  2. Dojrzałego pomidora obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Podsmaż go na oliwie z dodatkiem bazylii (świeżej lub suszonej).
  3. Ugotowaną soczewicę i miękkiego pomidora zblenduj razem na gładki sos. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj wody. Jeśli zbyt rzadki - dodaj pół łyżki mąki ziemniaczanej z odrobiną ciepłej wody i sos gotuj przez kilka minut mieszając.
  4. Na koniec do sosu dodaj kukurydzę. Całość dopraw ulubionymi przyprawami i ziołami.
  5. W trakcie przygotowania sosu ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron polej sosem i dodaj świeże zioła.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać: