Makaron w sosie serowym z serem mozzarella. Danie przygotujesz w jednym naczyniu, a całość zajmie Ci jedynie 20 minut. Ten aksamitny makaron smakuje naprawdę pysznie!
Jak zrobić sos serowy z mozzarelli do makaronu?
Makaron z sosem serowym to przepis, z którym na pewno sobie poradzisz. Wystarczy, że do gotującej się wody i mleka z dodatkiem masła dodasz makaron. Po kilku minutach dodaj białą oraz żółtą mozzarellę i energicznie mieszaj kolejne kilka minut. Dopraw i dodaj szczypiorek – gotowe! Dokładne proporcje i wykonanie potrawy znajdziesz poniżej.
Przepis na pyszny makaron w sosie serowym
składniki
- 150 g suchego makaronu (polecam świderki lub kolanka)
- 160 ml wody
- 160 ml mleka
- 80 g żółtej mozzarelli
- 80 g białej mozzarelli (z zalewy)
- 20 g masła
- sól (około ½ łyżeczki)
- pieprz
- ½ pęczka szczypiorku
przygotowanie
- Do głębokiej patelni, woka lub garnka z grubym dnem wlej wodę i mleko. Zagotuj, po czym dodaj suchy makaron, masło i sól. Całość gotuj na małym ogniu przez 8 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie do makaronu dodaj startą na tartce lub pokrojoną w kostkę żółtą i białą mozzarellę. Całość podgrzewaj i energicznie mieszaj do momentu rozpuszczenia sera (około 5 minut).
- Na koniec dodaj posiekany szczypiorek i dopraw pieprzem oraz solą.
Sprawdź inne przepisy na dania z makaronem – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Warstwowa sałatka z kiełkami i suszonymi pomidorami
- Co to jest puree?
- Co to jest tempeh?
- Cytrynowe ciasto z chałwą bez pieczenia
- Co to jest tahini?
- 10 przepisów na pyszne serniki na Wielkanoc
2 komentarze
co można dać zamiast żółtej mozzareli?
Można użyć innego sera żółtego, który dobrze się topi – np. cheddar lub gouda 🙂