Artykuł sponsorowany
Mąka orkiszowa jest coraz powszechniej stosowana w kuchni Polaków. I słusznie, ponieważ jest o wiele zdrowsza niż mąka pszenna. Można przyrządzać z niej rozmaite wypieki, dania i przekąski. Jednym z typów mąki orkiszowej jest mąka pełnoziarnista. Do czego ją wykorzystać? Jakie są jej właściwości? Gdzie można ją kupić? Wyjaśniamy.
Najzdrowsza mąka orkiszowa
Mąka orkiszowa to jeden z najzdrowszych, jeśli nie najzdrowszy, rodzaj mąki. Doceniano ją już w starożytności oraz w średniowieczu. Swoje liczne właściwości prozdrowotne zawdzięcza obecności wielu cennych składników odżywczych. Jest ich mnóstwo, na czele z rodanidem. Ta substancja to związek chemiczny, który w organizmie człowieka pełni wiele ważnych funkcji. Jego zadaniem jest m.in. pobudzanie układu odpornościowego do sprawniejszego funkcjonowania. Wykazuje również działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Według niektórych naukowców, rodanind odpowiedzialny jest także za wspomaganie procesu tworzenia komórek macierzystych. W orkiszu znajdują się ponadto znaczne ilości białka, soli mineralnych, witamin, pierwiastków, aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wszystkie te składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mąka orkiszowa, zwłaszcza mąka orkiszowa pełnoziarnista, to zatem zastrzyk zdrowia i energii.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista gdzie kupić?
Mąka pełnoziarnista z pradawnych odmian orkiszu dostępna jest w specjalistycznych sklepach hildegardowych, jednym z nich jest ten: https://www.sklephildegarda.pl/ . Większość takich sklepów działa w Internecie. Dzięki temu mąkę i wszystkie produkty orkiszowe można kupić bez konieczności wychodzenia z domu i tracenia czasu na stanie w kolejkach. W tym sklepie online: https://www.sklephildegarda.pl/pl/c/Orkisz/94 dostępna jest mąka w opakowaniach jednokilogramowych, pięciokilogramowych, a nawet dwudziestopięciokilogramowych. Przy zakupie większych opakowań cena za kilogram jest nawet o kilka złotych niższa, więc warto zamawiać mąkę na zapas.
Jaki typ mąki orkiszowej jest najzdrowszy?
Wiele osób uważa, że nawet jasny typ mąki orkiszowej jest lepszy od pełnoziarnistej mąki pszennej. Ciemna mąka orkiszowa jest jeszcze bardziej doceniana przez naukowców. Należy pamiętać, że w mąkach wyższego typu znajduje się więcej składników odżywczych niż w jasnych. Mąki razowe są bowiem mniej oczyszczone, dzięki czemu zawierają więcej tzw. popiołu, w którym znajdują się substancje mineralne. Należy jednak pamiętać, że choć mąka razowa jest najzdrowsza, to jest także ciężej strawna niż mąki oczyszczone, dlatego niektórzy podczas pieczenia stosują mieszanki mąki białej i ciemnej.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 1850
Razowa mąka orkiszowa nie ma tak uniwersalnego zastosowania jak mąka biała, ale i tak można przyrządzić z niej wiele smakowitych potraw oraz wypieków. Stosuje się ją przede wszystkim do wypieku domowego chleba. Dobrym pomysłem jest także zagniecenie pełnoziarnistego makaronu lub przyrządzenie razowej tarty. Mąkę pełnoziarnistą można stosować także do przygotowywania słodkich wypieków, ale ponieważ ciasta czy bułeczki powinny być dość pulchne, najlepiej łączyć mąkę razową i białą. Dzięki temu wypieki będą zdrowsze, ale i lżejsze. Wiele przepisów na dania i desery z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej można znaleźć w publikacjach na temat diety św. Hildegardy. Orkisz jest bowiem głównym produktem stosowanym w diecie mniszki.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista jaki typ?
Mąka orkiszowa ciemna oznaczona jest wyższymi numerami. W sklepach najczęściej można spotkać typ 1800. Ważne, aby wybierać mąki pełnoziarniste sporządzone z niemodyfikowanych odmian orkiszu, a więc Ostro, Oberkulmer, Steiners Roter Tiroler, Frankenkorn czy Altgold-Rotkorn. Tylko odmiany bez domieszek pszenicy dostarczają organizmowi pełen zestaw składników odżywczych.
Mąka orkiszowa – inne typy
Warto wspomnieć także o pozostałych typach mąki orkiszowej. Najbardziej uniwersalny to typ 630. Nadaje się praktycznie do wszystkiego: do ciast, naleśników, makaronów, pierogów czy klusków. Można całkowicie zastąpić nim białą mąkę pszenną. Smak posiłków nie będzie się niczym różnił, za to zyskamy więcej składników odżywczych. W sklepach można znaleźć również niższe typy mąki orkiszowej, czyli odpowiedniki mąki tortowej, które można wykorzystać do wypieku biszkoptów czy gofrów.
Mąka orkiszowa pełnoziarnista to najzdrowsza spośród mąk. Zawiera całe bogactwo składników odżywczych, pozytywnie wpływa na organizm człowieka i można zamówić ją wygodnie przez Internet. Warto mieć ją zawsze pod ręką w swojej kuchni, a zwłaszcza zacząć z niej wypiekać razowe chleby na zakwasie.