Mac and cheese, czyli makaron z serem to potrawa popularna głównie w Stanach Zjednoczonych. Aby stworzyć jego wegańską wersję potrzebujemy wegańskiego sera. Możemy go otrzymać z ziemniaków, do których dodajemy płatki drożdżowe. Jednak chcę Wam pokazać coś jeszcze innego – czyli makaron z sosem serowym zrobionym z dyni! Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie smak tego dania, więc polecam Wam wypróbować przepis 🙂

składniki
- 200 g makaronu
- 1 szklanka puree z dyni
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2/3 szklanki mleka (ok. 160 ml)
- przyprawy i zioła (u mnie sól, curry i suszona natka pietruszki)
przygotowanie
- Makaron ugotuj zgodnie z informacją na opakowaniu.
- Puree z dyni zblenduj na gładką masę z pokrojoną cebulą, czosnkiem i mlekiem. Następnie do powstałego „sera” dodaj ugotowany makaron. Całość podgrzewaj i dopraw do smaku.
- Kiedy całość lekko zgęstnieje danie jest gotowe 🙂
Via Gusto życzy smacznego 🙂
Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane logo) 🙂