Artykuł sponsorowany
Zarówno lody włoskie, jak i lody amerykańskie, potocznie nazywane świderkami, cieszą się ogromną popularnością. Warto wzbogacić o nie ofertę swojego lokalu – zwłaszcza latem, kiedy sprzedaż lodów jest największa. Które z nich wybrać? Czym się różnią lody włoskie od świderków? Dlaczego warto postawić na lody w proszku, jaką maszynę kupić i który producent lodów oferuje mieszanki, które spełnią Twoje oczekiwania? Skorzystaj z naszych podpowiedzi i zacznij serwować pyszne lody jeszcze w tym sezonie!
Lody włoskie a lody świderki – czym się różnią
Choć lody włoskie i świderki to kręcone lody z automatu, to tak naprawdę to dwa zupełnie różne produkty. Z pewnością łączy je to, że serwowane są z maszyny i przygotowywane z mieszanki – najczęściej gotowego proszku mieszanego z wodą lub mlekiem. Co je odróżnia? Kształt, struktura, stopień zmrożenia i napowietrzenia. Do ich przygotowania dedykowane są różne mieszanki i różne maszyny – warto o tym pamiętać i decyzję, jakie lody chcemy serwować w naszej kawiarni, podjąć jeszcze przed zakupem maszyny do lodów.
Lody włoskie – jakie są lody włoskie?
Czym się charakteryzują lody włoskie? Przede wszystkim tym, że są delikatne i puszyste. To efekt napowietrzenia. Do ich produkcji używa się maszyny z pompą wtłaczającą w mieszankę lodową powietrze. W objętości porcji powietrze może stanowić nawet 80 procent! Mrożone są w znacznie wyższej temperaturze niż lody świderki, co sprawia, że są bardziej miękkie – nie bez powodu nazywa się je lodami typu soft. Lody włoskie są niższe od świderków – ich kształt przypomina zakręconą kulę. Konsumenci doceniają w nich ich strukturę i delikatność – lody puszyste niczym chmurka to rozkosz dla podniebienia, której trudno sobie odmówić.
Lody amerykańskie – popularne świderki
Moda na długie, zakręcone lody trwa od lat i nic nie wskazuje na to, by miała minąć. Ba! Lody świderki – które swoje źródło mają tu, w Polsce, stają się coraz bardziej popularne za granicą. Z czego wynika zainteresowanie tym rodzajem lodów? Dzięki bardzo niskiej temperaturze mrożenia lody są twardsze – przez co lepiej znoszą wyższe temperatury, a przyjemność ich jedzenia może trwać dłużej. Uwagę przyciąga już ich ciekawy, wysoko formowany kształt świderka – wysokie świderki skutecznie rozbudzają apetyt. Do ich produkcji potrzebna jest maszyna o wysokim stopniu mrożenia – lody amerykańskie nie są napowietrzane, dlatego do ich przygotowania wykorzystuje się zupełnie inny rodzaj maszyny.
Lody w proszku – dlaczego warto?
Lody z automatu są chętnie wybierane nie tylko przez klientów lodziarni, ale także przez lodziarnie i kawiarnie. Dlaczego właśnie ten rodzaj lodów chcą serwować punkty z lodami? Z pewnością wpływa na to łatwość przygotowania i możliwość szybkiego zysku. Posiadając maszynę lody można przygotować w mniej niż kwadrans – wystarczy proszek zmieszać z wodą i umieścić w maszynie. Koszt przygotowania porcji lodów też jest niezwykle niski, a możliwość nałożenia na lody wysokiej marży sprawia, że sprzedaż lodów to najlepszy pomysł na intratny biznes sezonowy.
Które lody w proszku wybrać?
Niezależnie od tego, czy zamierzasz serwować lody włoskie czy amerykańskie, zawsze stawiaj na jakość mieszanki. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że lody w Twojej lodziarni to lody naturalne, oparte na najwyższej jakości składnikach, nie tylko pyszne, ale także pozbawione podrzędnej jakości sztucznych, niezdrowych dodatków. Zdecydowanie lepiej wybierać lody, w których składzie znajdziesz pełne mleko, naturalny sok owocowy czy prawdziwe kakao. Wybór mieszanki
jakości premium, którą oferuje Lykke – producent lodów w proszku, to gwarancja nie tylko pełnego smaku i bezpiecznego, prostego składu, ale także idealnej konsystencji, naturalnej barwy i łatwego przygotowania. Dobra mieszanka po połączeniu z wodą będzie bez trudu się rozpuszczała, a bazujące na niej lody idealnie gładkie.
Naturalne lody to nie tylko sorbety
Lody w proszku – zarówno włoskie, jak i amerykańskie możesz serwować w różnych smakach. Ważne, by ich smak był efektem zastosowania naturalnych składników. To gwarantuje pełnię smaku. Jeśli chcesz sprzedawać lody owocowe – niekoniecznie to muszą być sorbety. Postaw na lody w proszku Lykke o smaku truskawki i jagody, które w swoim składzie mają sproszkowany sok z tych owoców. Nie pożałujesz – Twoi klienci wrócą po kolejne porcje.
Otwórz własną lodziarnię z lodami z automatu
Lody włoskie, lody amerykańskie to lody z automatu, które możesz serwować w wielu smakach i kombinacjach. Wykorzystasz je także do przygotowania kawy mrożonej czy shake’a. Wzbogacając ofertę punktu o gofry – masz szansę sezonowy biznes przeobrazić w całoroczny. Wybierz rodzaj lodów, maszynę i mieszankę opartą o naturalne składniki. Niech się kręcą lody i biznes. Powodzenia!