Kotlety z gotowanego ryżu z dodatkiem warzyw i przypraw. Kotlety podane z sosem pomidorowym zrobionym ze świeżych pomidorów.

składniki
- 100 g ryżu (400 g po ugotowaniu)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 marchewki
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw do mięsa (np. do kurczaka)
- 1/2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochowej
- bułka tarta do obtoczenia
- olej lub inny tłuszcz do obsmażenia
Sos:
- 400 g zblendowanych pomidorów
- 1 łyżeczka papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
przygotowanie
- Ryż ugotuj – na 100 g ryżu potrzebujesz 200 ml wody (możesz też użyć wcześniej ugotowanego ryżu, np. który został Ci od obiadu 😉 ).
- Zmielone siemię lniane wymieszaj z 3 łyżkami gorącej wody i odstaw na 10 minut, aby powstał kleik.
- Ugotowany ryż lekko zblenduj i dodaj do niego drobno posiekaną cebulę, startą na małych oczkach tarki marchewkę, kleik z siemienia lnianego, sól, przyprawę, chrzan oraz mąkę z ciecierzycy. Wszystkie składniki wymieszaj i uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i obsmaż z obydwu stron.
- Obsmażone kotlety włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz 25 minut.
- Aby przygotować sos, zblendowane pomidory wymieszaj z papryką oraz solą, całość gotuj przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Czas gotowania zależny jest od pomidorów – jeśli zawierają dużo wody, czas gotowania wydłuży się. Gotuj tak długo, aby otrzymać sos o konsystencji odpowiedniej dla siebie 🙂


Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi