Warto znać kilka przepisów na lekkie kolacje bez chleba na ciepło, które można szybko i łatwo przygotować.
Kolacja to ważny posiłek, który wpływa na nasze samopoczucie i jakość snu. Nie zawsze mamy jednak czas i ochotę na przygotowywanie ciężkich, bardziej skomplikowanych dań. Poniżej przedstawiam Wam 12 przepisów na kolacje bez chleba.
Sprawdź również 15 pomysłów na ziemniaki do obiadu i na kolację – https://viagusto.pl/co-zrobic-z-ziemniakow-15-przepisow/
Sprawdź przepisy na lekkie kolacje na ciepło
Mega proste placki z cukinii i marchewki (przepis z kwaśną śmietaną)
Przepis na warzywne placki z cukinii i marchewki – chrupiące i rozpływające się w ustach! Te placki są bardzo proste…
Jaki zrobić obiad na lato? 20 PRZEPISÓW
W letnie dni nasz organizm potrzebuje lekkich i orzeźwiających posiłków, które dostarczą nam odpowiednich składników odżywczych, jednocześnie nie obciążając naszego…
Leczo warzywne – bezmięsne leczo z fasolką szparagową
Przepis na leczo warzywne z fasolką szparagową to pomysł nie tylko na pyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą…
Ziemniaki zapiekane w piekarniku – pieczone ziemniaki w mundurkach
Ziemniaki zapiekane w piekarniku – to przepis na prostą i niezwykle smaczną potrawę! Tak przygotowane ziemniaki sprawdzą się zarówno podane…
Pulpety z bakłażana – wegańskie pulpeciki
Delikatne pulpety z bakłażana. Pulpety są zwarte, ale miękkie i wilgotne. Wyśmienicie smakują z sosem pomidorowym, ale sprawdzą się z…
Pieczone ziemniaki nadziewane hummusem (pastą z ciecierzycy)
Pomysł na wykorzystanie ziemniaków i ciecierzycy. Lekkie, ale pożywne danie, które może być oddzielnym daniem lub dodatkiem. Przepis na pieczone…
GULASZ BEZ MIĘSA – GULASZ Z KOTLETÓW SOJOWYCH
Warzywny gulasz bez mięsa – lekki i pełen smaków! Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik. Bądź na bieżąco…
Dyniowa potrawka – leczo z dynią
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Potrawkę możesz zjeść samą, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków,…
Lekkie kotlety ryżowe z sosem pomidorowym
Kotlety z gotowanego ryżu z dodatkiem warzyw i przypraw. Kotlety podane z sosem pomidorowym zrobionym ze świeżych pomidorów. Sprawdź inne…
Mercimek Koftesi – tureckie danie z czerwonej soczewicy i kaszy kuskus
Lubicie ostre dodatki do dań? Podjęłam wyzwanie i przy dzisiejszym przepisie wykorzystałam pastę habanero z ostrych papryczek ze sklepu Dubai Food.…
Oto 10 pomysłów na lekkie kolacje bez chleba na zimno:
- Sałatka z soczewicą – do gotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę, pomidory, ogórki, paprykę, kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Można też dodać starty ser lub orzechy.
- Roladki z szpinakiem – na liściach sałaty układamy szpinak, awokado, ogórek i paprykę, a następnie zwijamy w roladki. Można polać sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.
- Tabouleh – sałatka z bulguru, pomidorów, ogórka, cebuli, natki pietruszki, cytryny i oliwy z oliwek.
- Kuskus z warzywami – do ugotowanego kuskusu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, ogórki i cebulę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
- Sałatka z fasolką szparagową – gotowaną fasolkę szparagową łączymy z pomidorem, cebulą, papryką, kukurydzą i posiekaną natką pietruszki. Całość polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Sałatka grecka – sałata, ogórek, papryka, cebula, pomidory koktajlowe, oliwki i feta. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami.
- Sałatka z avocado i mango – do pokrojonych w kostkę awokado i mango dodajemy cebulę, pomidory i natkę pietruszki. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Carpaccio z cukinii – cukinię kroimy w cienkie plastry, a następnie układamy na talerzu. Skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Można też dodać starty parmezan lub orzechy.
- Sałatka z quinoa – do ugotowanej quinoa dodajemy pomidory, ogórki, cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, oliwki i kawałki sera feta. Całość polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
- Sałatka z tofu – pokrojone w kostkę tofu smażymy na patelni, a następnie łączymy z pomidorem, ogórkiem, cebulą, papryką i ulubionymi przyprawami.