Strona główna Kolacja z warzywamiLekkie kolacje bez chleba – 12 PRZEPISÓW – kolacje na ciepło

Lekkie kolacje bez chleba – 12 PRZEPISÓW – kolacje na ciepło

podpis: Monika Jerzak
2 min (czas czytania)
lekkie kolacje na ciepło - 12 przepisów

Warto znać kilka przepisów na lekkie kolacje bez chleba na ciepło, które można szybko i łatwo przygotować.

Kolacja to ważny posiłek, który wpływa na nasze samopoczucie i jakość snu. Nie zawsze mamy jednak czas i ochotę na przygotowywanie ciężkich, bardziej skomplikowanych dań. Poniżej przedstawiam Wam 12 przepisów na kolacje bez chleba.

Sprawdź również 15 pomysłów na ziemniaki do obiadu i na kolację – https://viagusto.pl/co-zrobic-z-ziemniakow-15-przepisow/


Sprawdź przepisy na lekkie kolacje na ciepło



Oto 10 pomysłów na lekkie kolacje bez chleba na zimno:

  1. Sałatka z soczewicą – do gotowanej soczewicy dodajemy pokrojoną czerwoną cebulę, pomidory, ogórki, paprykę, kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i oliwę z oliwek. Można też dodać starty ser lub orzechy.
  2. Roladki z szpinakiem – na liściach sałaty układamy szpinak, awokado, ogórek i paprykę, a następnie zwijamy w roladki. Można polać sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.
  3. Tabouleh – sałatka z bulguru, pomidorów, ogórka, cebuli, natki pietruszki, cytryny i oliwy z oliwek.
  4. Kuskus z warzywami – do ugotowanego kuskusu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, ogórki i cebulę. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  5. Sałatka z fasolką szparagową – gotowaną fasolkę szparagową łączymy z pomidorem, cebulą, papryką, kukurydzą i posiekaną natką pietruszki. Całość polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  6. Sałatka grecka – sałata, ogórek, papryka, cebula, pomidory koktajlowe, oliwki i feta. Całość polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonymi ziołami.
  7. Sałatka z avocado i mango – do pokrojonych w kostkę awokado i mango dodajemy cebulę, pomidory i natkę pietruszki. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  8. Carpaccio z cukinii – cukinię kroimy w cienkie plastry, a następnie układamy na talerzu. Skrapiamy oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Można też dodać starty parmezan lub orzechy.
  9. Sałatka z quinoa – do ugotowanej quinoa dodajemy pomidory, ogórki, cebulę, paprykę, posiekaną natkę pietruszki, oliwki i kawałki sera feta. Całość polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  10. Sałatka z tofu – pokrojone w kostkę tofu smażymy na patelni, a następnie łączymy z pomidorem, ogórkiem, cebulą, papryką i ulubionymi przyprawami.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.