Przepis na leczo warzywne z fasolką szparagową to pomysł nie tylko na pyszny obiad bez mięsa, ale również na ciepłą kolację. Leczo jest lekkie, ale pożywne.
Jak zrobić bezmięsne leczo z fasolką szparagową?
Do warzywnego leczo dodałam wegańską kiełbaskę, a także cukinię, pieczarki oraz fasolkę szparagową. W przepisie znajdziesz również passatę pomidorową i pomidory z puszki. Leczo z warzywami jest daniem jednogarnkowym.
Przepis na leczo warzywne krok po kroku
składniki
- 500 g cukinii
- 350 g fasolki szparagowej
- 400 g pieczarek
- 5 wegańskich kiełbasek (użyłam kiełbasek “Jak śląska”)
- 700 g passaty pomidorowej (duży słoik)
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- oregano
- papryka mielona
przygotowanie
- Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę wegańską kiełbasę.
- Co jakiś czas całość mieszaj i po około 5 minutach dodaj passatę pomidorową, pomidory z puszki, pokrojoną cukinię, pokrojoną fasolkę szparagową i pieczarki.
- Całość wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw – czyli około 20 minut. W międzyczasie leczo dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym, oregano i mieloną papryką.
porady
Leczo warzywne możesz również przygotować w wersji bez wegańskich kiełbasek.
Sprawdź inne przepisy na bezmięsne dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Jak dbać o kwiaty cięte – 5 praktycznych porad
- Pomidorowy chleb do grilla z cheddarem
- Proste ciasto z aronią – aroniowy sernik bez pieczenia
- Jak otworzyć kawiarnię w 7 krokach?
- Warstwowa sałatka z fasolki szparagowej i pomidora
- Zaproś do swojego ogrodu letnie odmiany jabłoni