Przepis na łazanki z młodej kapusty z pieczarkami to pomysł na lekki i dość szybki w przygotowaniu obiad. Łazanki zrobione z tego przepisu są wegańskie.
Jak zrobić łazanki z pieczarkami?
Aby przygotować łazanki, należy posiekaną młodą kapustę ugotować do miękkości w wodzie. Następnie kapustę odcedzamy i odciskamy z nadmiaru wody. Oddzielnie gotujemy makaron i podsmażamy pieczarki z cebulą. Na koniec wszystkie składniki łączymy i doprawiamy przyprawami oraz ziołami.

Przepis na łazanki z młodej kapusty krok po kroku

składniki
Co dodać do łazanek z młodej kapusty?
- 250 g makaronu „łazanki”
- 1 średniej wielkości młoda kapusta (około 1 kg)
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego)
- 3 łyżki oleju
Jakie przyprawy dodać do łazanek?
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki świeżego koperku
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
przygotowanie
- Przygotowanie łazanek rozpocznij od posiekania kapusty w kostkę. Następnie pokrojoną kapustę wsyp do osolonej gotującej się wody. Kapustę co jakiś czas mieszaj i gotuj do miękkości (kapusta zmięknie w 5-10 minut, ale czas gotowania zależny jest od rodzaju kapusty i wielkości kawałków, więc polecam sprawdzać co kilka minut, czy kapusta jest już ugotowana).
- Ugotowaną kapustę odcedź i umieść na sitku. Wystudzoną kapustę odciśnij z nadmiaru wody.
- W międzyczasie makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron polecam przelać zimną wodą, aby się nie skleił.
- Następnie cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę.
- Na dużej patelni lub w dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i dodaj cebulę, pieczarki i przetarty przez praskę czosnek. Całość podsmażaj przez około 5 minut na dużym ogniu.
- Następnie do pieczarek i cebuli dodaj wcześniej ugotowany makaron i odciśniętą kapustę. Całość wymieszaj i cały czas podsmażając na małym ogniu, dodaj pozostałe składniki, czyli: sos sojowy, koperek, tymianek, kminek, sok z cytryny, sól i pieprz. Po wymieszaniu spróbuj łazanki i w razie potrzeby dodaj jeszcze soli lub pieprzu.
- Łazanki podsmażaj do osiągnięcia odpowiedniej temperatury. Jeśli łazanki będą zbyt suche, dodaj do nich trochę wody (najlepiej wody wyciśniętej z kapusty).
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!



