Strona główna PrzepisyOkazjaBoże NarodzenieŁazanki z makiem na Wigilię z babcinego zeszytu

Łazanki z makiem na Wigilię z babcinego zeszytu

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
łazanki z makiem na Wigilię z babcinego zeszytu

Przepis na tradycyjne łazanki z makiem na Wigilię! To przepis z babcinego zeszytu. Zobacz, jak stworzyć to wigilijne danie.

Kiedy ugotować łazanki?

Łazanki najlepiej będą smakować ugotowane tuż przed podaniem. Jednak możesz przygotować je wcześniej i wymieszać z makiem, a przed podaniem całość podgrzać.

Dlaczego mak jest tradycyjnym składnikiem wigilijnych potraw?

Mak jest symbolem płodności i bogactwa, dlatego od wieków jest obecny w tradycyjnych daniach wigilijnych.



Przepis na łazanki z makiem na Wigilię

łazanki z makiem na Wigilię z babcinego zeszytu

Wigilijne łazanki z makiem

Drukuj
Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 13 głos/y )

składniki

Składniki na łazanki:
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła

 

Składniki na mak z bakaliami:
  • 100 g mielonego maku (suchego)
  • 120 ml mleka
  • 30 g rodzynek
  • 20 g orzechów włoskich
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 20 g cukru
  • 20 g miodu

przygotowanie

Jak zrobić mak z bakaliami?
  1. Na początku przygotuj mak - w rondelku zagotuj 120 ml mleka. Następnie dodaj 100 g mielonego maku, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut.
  2. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz z wody.
  3. Orzechy włoskie posiekaj.
  4. Do gotowego maku dodaj namoczone rodzynki, posiekane orzechy, skórkę z pomarańczy, cukier i miód. Całość wymieszaj.

 

Jak zrobić łazanki do maku?
  1. Aby przygotować łazanki, do 170 g mąki pszennej wbij 2 jajka. Wyrób ciasto, a następnie szczelnie przykryj lub owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
  2. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i pokrój w 2-3 cm kwadraty.
  3. Łazanki gotuj przez 4-5 minut w osolonej wodzie.
  4. Gotowe łazanki wymieszaj z 1 łyżką masła, a następnie dodaj wcześniej przygotowany mak (mak możesz jeszcze podgrzać przed wymieszaniem z łazankami).
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.