Przepis na tradycyjne łazanki z makiem na Wigilię! To przepis z babcinego zeszytu. Zobacz, jak stworzyć to wigilijne danie.
Spis treści:
Kiedy ugotować łazanki?
Łazanki najlepiej będą smakować ugotowane tuż przed podaniem. Jednak możesz przygotować je wcześniej i wymieszać z makiem, a przed podaniem całość podgrzać.
Dlaczego mak jest tradycyjnym składnikiem wigilijnych potraw?
Mak jest symbolem płodności i bogactwa, dlatego od wieków jest obecny w tradycyjnych daniach wigilijnych.
Na początku przygotuj mak - w rondelku zagotuj 120 ml mleka. Następnie dodaj 100 g mielonego maku, wymieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut.
Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz z wody.
Orzechy włoskie posiekaj.
Do gotowego maku dodaj namoczone rodzynki, posiekane orzechy, skórkę z pomarańczy, cukier i miód. Całość wymieszaj.
Jak zrobić łazanki do maku?
Aby przygotować łazanki, do 170 g mąki pszennej wbij 2 jajka. Wyrób ciasto, a następnie szczelnie przykryj lub owiń folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i pokrój w 2-3 cm kwadraty.
Łazanki gotuj przez 4-5 minut w osolonej wodzie.
Gotowe łazanki wymieszaj z 1 łyżką masła, a następnie dodaj wcześniej przygotowany mak (mak możesz jeszcze podgrzać przed wymieszaniem z łazankami).
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…