Przepis na tradycyjne łazanki z makiem na Wigilię! To przepis z babcinego zeszytu. Zobacz, jak stworzyć to wigilijne danie.
Kiedy ugotować łazanki?
Łazanki najlepiej będą smakować ugotowane tuż przed podaniem. Jednak możesz przygotować je wcześniej i wymieszać z makiem, a przed podaniem całość podgrzać.
Dlaczego mak jest tradycyjnym składnikiem wigilijnych potraw?
Mak jest symbolem płodności i bogactwa, dlatego od wieków jest obecny w tradycyjnych daniach wigilijnych.
Przepis na łazanki z makiem na Wigilię
Zobacz również inne przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne:
- przepis na tradycyjną kapustę z grzybami
- wigilijny bigos bez mięsa
- przepis na kulebiak i barszcz czerwony
- wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami
- sałatka jarzynowa bez jajek
- piernik długodojrzewający