Delikatne kurki smażone z cebulką, ze słodkim posmakiem, który zapewnia syrop klonowy. Te smaki w bardzo dobry sposób łączą się ze sobą.

składniki
- 200 g kurek
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu klonowego lub innego płynnego słodzika
- 1 łyżka margaryny lub masła
- pieprz
przygotowanie
- Kurki umyj i obierz.
- Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie lekko podsmaż na niej posiekaną cebulę. Po chwili dodaj kurki, sól i pieprz.
- Podsmażaj przez 5 – 10 minut (do momentu odparowania całości wody z kurek). Po tym czasie dodaj syrop klonowy i masło. Podsmażaj jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Tak przygotowane kurki są świetną bazą do sosów, zapiekanek i innych dań. Oczywiście możesz wykorzystać je jako samodzielne danie lub np. dodatek do kanapek.
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

