Kulki ziemniaczane z serem żółtym to przepis na pyszną przekąskę. Panierowane kulki z gotowanych ziemniaków można wykorzystać również jako dodatek do dania głównego.
Jak zrobić panierowane kulki z gotowanych ziemniaków?
Aby przygotować kulki z ziemniaków, należy ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wymieszać ze startym serem żółtym. Całość doprawiamy solą, czosnkiem oraz innymi ulubionymi przyprawami. Następnie formujemy kulki, obtaczamy w jajku i bułce tartej, a na koniec smażymy na rozgrzanym tłuszczu lub pieczemy w piekarniku.
Przepis na kulki ziemniaczane z serem żółtym krok po kroku

składniki
- 800 g ziemniaków
- 100 g sera żółtego (najlepiej sera cheddar)
- 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- ulubione przyprawy i zioła (można pominąć)
Dodatkowo:
- 2 jajka
- bułka tarta
- tłuszcz do obsmażenia
przygotowanie
- Obrane ziemniaki ugotuj, ugnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, przykryj i odstaw do wystudzenia.
- Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Wystudzone ziemniaki wymieszaj z serem żółtym, przetartym czosnkiem i solą (jeśli ziemniaki są solone, pomiń sól). Możesz też dodać ulubione przyprawy i zioła – np. mieloną paprykę.
- Z powstałej masy uformuj dość spore kulki (wielkości knedli). Każdą kulkę obtocz w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Opanierowane kulki możesz upiec w piekarniku lub usmażyć. Polecam każdą kulką obsmażyć 10 sekund w gorącym tłuszczu, a następnie włożyć na 20 minut do piekarnika (dzięki temu panierka będzie chrupiąca i pyszna, ale nie przesiąknięta tłuszczem).
Sprawdź inne przepisy na przekąski – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Przepisy na zdrowe przekąski dla dzieci do szkoły
- Jednogarnkowa potrawka z soczewicą i ziemniakami
- Taborety gazowe – 4 wyjątkowe korzyści, które zapewniają. Sprawdź!
- Sałatki i dania z makaronem – zobacz 10 przepisów
- Figowa owsianka na mleku owsianym
- Jesienne przepisy na obiady – 20 PRZEPISÓW


