Wpis sponsorowany
Nie trzeba być szefem kuchni ani zdobywać doświadczenia pod okiem światowej sławy kucharzy, aby w domowym zaciszu przygotowywać wykwintne specjały kuchni świata. Romantyczna kolacja przy świecach niczym w ekskluzywnej restauracji u stóp wieży Eiffla? Czy włoski obiad w klimacie pachnącej słońcem winnicy? A może apetyczne przekąski o aromacie orientu? Wszystko to możemy przygotować dzięki przepisom i poradom ekspertów, zawartych a najlepszych książkach kucharskich.
Książka kucharska nie musi być nudna
To zdanie jest kwintesencją idei przyświecającej Gandry Francois-Regis w książce Italia na talerzu. Jest to kompendium wiedzy o kuchni włoskiej. W tej książce obok wyśmienitych przepisów z dokładnymi opisami krok po kroku zawarte są także informacje, których na próżno szukać w większości książek kulinarnych. Porady i wskazówki, mapy, wykresy, a także anegdoty w niej zawarte unika czas spędzony w kuchni. Dzięki książce Italia na talerzu każdy ma szansę na zostanie mistrzem włoskiej kuchni i zachwycać gości wykwintnymi daniami i atrakcyjnymi historiami związanymi z remontem, z którego te dania pochodzą. Dzięki tej książce możemy poczuć się niemal jak na skazanych w słońcu włoskich uliczkach, usłyszeć gwar i poczuć zapach włoskich dań.
Zwiedzając świat
Nie tylko włoską kuchnią zasługuje na uwagę. Jeśli marzą nam się kulinarne podróże, warto sięgnąć po lekturze 200 potraw z całego świata w twojej kuchni autorstwa Blandine Boyer. Dzięki zawartym w niej przepisom można odbyć kulinarna podróż przez wszystkie kontynenty. Zawarte w niej przepisy zostały maksymalnie uproszczone dla ułatwienia przygotowania egzotycznych potraw, oszczędności czasu i pieniędzy. Jednak mimo swojej prostoty potrawy nadal zachwycają egzotycznym aromatem i nie tracą smaku. Dzięki takiej wycieczce przez kuchnię świata możemy poznać smaki związane z tradycjami wielu kultur, odkryć nowe ścieżki kulinarnej drogi, aby na końcu przekonać się, że świat zaczyna się w kuchni.
Z miłości do najbliższych i do gotowania
Dom pełen miłości. Przepisy na cztery pory roku Agnieszki Maciąg to książka napisana z potrzeby serca dla wszystkich tych, dla którym dobro najbliższych jest najwyższą wartością. Przepisy podzielone są na kategorie według pór roku, gdyż każdą z nich stawia inne wyzwania dla ludzkiego organizmu, oraz daje inne możliwości użycia świeżych składników. Przepisy dla wegan, wegetarian, a także dla umiarkowanych mięsożerców skomponowane zostały w niezwykłej mozaikę smaków i aromatów. Przecież kulinarne gusta są tak różne, jak różni są ludzie.
Odłóż na bok książki pisane bez duszy, suche receptury, w których nie czuć miłości. Książka kucharska powinna stać się dla jej czytelnika przewodnikiem, który poprowadzi za rękę przez kuchenne zawiłości, wyjaśni, podpowie kilka dobrych rad i pomoże zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie tych, którzy będą, jedli przygotowane przez nas posiłki. Gotowanie nie musi być przecież uciążliwą pracą. Przy odpowiednim podejściu stanie się pasja tworzenia, wycieczka w nieznane, pozwoli odkryć nowe lądy i poznać nieznane kultury. Skoro kuchnia jest sercem domu, to pozwólmy mu bić.