Wegańskie rogaliki krucho drożdżowe z malinami – zdecydowanie moje ulubione rogaliki! Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, koniecznie sprawdź przepis.
Przepis na rogaliki krucho drożdżowe krok po kroku

składniki
Składniki na rogaliki krucho drożdżowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 100 g oleju
- 1/3 szklanki mleka roślinnego
- 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży)
- 2 – 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka wybranego alkoholu (można pominąć)
- 100 – 150 g malin lub innych owoców (można też użyć powideł, marmolady, czy też ulubionego kremu)
przygotowanie
Jak zrobić rogaliki krucho drożdżowe?
- Do miski daj mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier, szczyptę soli, olej, letnie mleko roślinne, drożdże oraz alkohol. Jeśli suszone drożdże zamienisz na świeże pamiętaj, aby zrobić rozczyn (drożdże, cukier, mleko, 2 łyżki mąki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia i dopiero wtedy połączyć z pozostałymi składnikami).
- Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Po tym czasie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut.
- Po tym czasie ciasto lekko wyrób i podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu. Okręg podziel na 6 – 8 trójkątów (jak pizzę).
- Na każdy trójkąt daj 2 – 3 maliny (zależnie od wielkości). Jeśli maliny są bardzo dojrzałe wymieszaj je wcześniej z łyżką mąki lub bułki tartej. Teraz uformuj rogaliki – ciasto zacznij zwijać od boku, kończąc na rogu trójkąta. Następnie zawiń rogi do środka, aby powstały rogaliki.
- Rogaliki wyłóż na blachę do pieczenia i włóż do zimnego piekarnika. Teraz ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza i od tego momentu piecz ok. 30 minut (do zarumienienia).
- Rogaliki przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!

2 komentarze
Po 19 min. już się przypalały od spodu
Niestety dużo zależy od piekarnika 🙁 U mnie rogaliki po 30 minutach od włożenia do zimnego piekarnika wyszły pięknie upieczone, ale zdarza się, że w niektórych piekarnikach pieczenie będzie trwało krócej lub trzeba ustawić niższą temperaturę.