Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a więc jest to najlepszy czas aby upiec pierniczki, których zapach na pewno wprowadzi nas w odpowiedni nastrój. Przepisów jest wiele, jednak jeśli wolicie kruchą wersję, polecam Wam ten przepis. Warto zrobić je tydzień, czy też dwa tygodnie przed Świętami – wtedy smakuję najlepiej. Pierniczkom smaku dodają również orzechy włoskie, którymi dekorujemy ich wierzch. Do dekoracji najlepiej użyć również lukru, którego naturalne sposoby barwienia, jak i dokładny sposób wykonania pierniczków przedstawiłam w filmie znajdującym się poniżej, zapraszam serdecznie 🙂

składniki
- 300g mąki
- 200g masła
- 100g miodu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- orzechy włoskie (do dekoracji)
Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
przygotowanie
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto – suche składniki siekamy z masłem, po czym dodajemy miód i żółtko. Następnie szybko zagniatamy ciasto.
- Ciasto chłodzimy przez około godzinę w lodówce lub 15 minut w zamrażarce.
- Ciasto wałkujemy na grubość około 0.5-1 cm i wykrawamy pierniczki.
- Na wierzch każdego pierniczka dajemy posiekane orzechy włoskie.
- Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Aby zrobić lukier wszystkie składniki miksujemy do powstania stałej konsystencji, w razie potrzeby dosypujemy cukier puder lub dodajemy więcej soku z cytryny.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sacharyna w diecie cukrzyka: mit czy rzeczywistość?
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!