Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDeseryKruche ciasto z puszystym kremem budyniowym – prosta napoleonka

Kruche ciasto z puszystym kremem budyniowym – prosta napoleonka

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Prosta napoleonka – przepis na kruche ciasto z puszystym kremem budyniowym.

Kruche ciasto z kremem budyniowym - napoleonka

Drukuj
Proporcje na: formę 24x24cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 38 głos/y )

składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki (najlepiej krupczatki)
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietany 18% (2 łyżki)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta soli

Przesianą mąkę posiekaj z zimnym masłem, następnie dodaj pozostałe składniki. Szybko wyrób ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i piecz 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Jeśli posiadasz kwadratową formę (24x24cm), to surowe ciasto podziel na dwie części i upiecz je oddzielnie. Jeśli natomiast masz do dyspozycji jedynie dużą formę, to kruche ciasto po upieczeniu przekrój na pół (aby po złożeniu otrzymać małe ciasto) lub całość przepisu wykonaj z dwóch porcji - wtedy upiecz dwa blaty kruchego ciasta.

 

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 budynie (bez cukru)
  • 100 g masła
  • 80 g cukru pudru

Z całości mleka odlej ok. 150 ml i wymieszaj z proszkami budyniowymi. Pozostałą część mleka zagotuj i do gotującego się dodaj mleko wymieszane z budyniami. Całość ponownie zagotuj, cały czas mieszając. Gotowy budyń odstaw do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc).

Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas miksując. Na koniec dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.

 

Gotowym kremem przełóż blaty kruchego ciasta. Wierzch posyp cukrem pudrem.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na ciasta – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.