Przepis na kruche ciastka z mleczkiem kokosowym oblane czekoladą i posypane wiórkami kokosowymi. Po prostu rozpływają się w ustach!
Te proste kruche ciasteczka bez jajek będą świetną propozycją jako urozmaicenie słodkiego stołu podczas imprezy, świąt lub jako dodatek do codziennej kawy. Ciastka możesz wykonać w wersji wegańskiej – należy użyć roślinnej margaryny i wegańskiej czekolady.
Jak zrobić ciastka z mleczkiem kokosowym?
Ciastka z mleczkiem kokosowym zrobisz w kilku prostych krokach:
- Ze składników wyrób zwarte ciasto i schłodź w lodówce.
- Z ciasta wykrój lub uformuj wybrany kształt ciasteczek.
- Ciastka upiecz w 180 stopniach Celsjusza.
- Po wystudzenia ciasteczka zamocz w polewie czekoladowej i posyp wiórkami.
Dokładny przepis wraz z proporcjami składników znajdziesz poniżej.
Do czego można użyć mleczka kokosowego?
Mleczko kokosowe można wykorzystać do wielu potraw – zup, sosów, koktajli, a także jako zamiennik mleka w wypiekach. Z dodatkiem mleczka kokosowego możesz przygotować krem do tortu, kokosowy sernik, a także deser – na przykład kokosowy deser Banoffee lub kruche ciasteczka.
Ile czasu piec kruche ciasteczka bez jajek?
Kokosowe ciasteczka bez jajek należy piec 12-15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasteczka powinny się zarumienić.
Sprawdź również inne przepisy na ciasteczka bez jajek:
PRZEPIS na ciastka z mleczkiem kokosowym
składniki
Składniki na kokosowe ciasteczka:
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 100 g mleczka kokosowego (twardej części)
- 70 g margaryny lub masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Dodatkowo potrzebujesz:
- 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe do posypania
przygotowanie
- Do mąki dodaj cukier puder, twardą część mleczka kokosowego, schłodzoną margarynę lub masło, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrób zwarte ciasto – całość wyrób szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na 15-20 minut.
- Schłodzone ciasto możesz rozwałkować, a następnie wykroić z niego wybrane kształty. Możesz też z ciasta uformować walec, a następnie rozpłaszczyć go i pokroić na podłużne ciasteczka.
- Wykrojone ciastka ułóż na blasze do pieczenia i piecz 12-15 minut w 180 stopniach Celsjusza – do zarumienienia. Upieczone ciastka odstaw do wystudzenia.
- Kiedy ciastka wystygną, czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a następnie maczaj w niej ciastka lub czekoladą polej ciasteczka. Następnie czekoladę posyp wiórkami kokosowymi. Całość odstaw do stężenia czekolady.
Zobacz inne polecane przepisy z mleczkiem kokosowym: