Strona główna PrzepisyOkazjaWielkanocKruche ciastka na Wielkanoc z kremem ananasowym

Kruche ciastka na Wielkanoc z kremem ananasowym

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Kruche ciastka na Wielkanoc z kremem ananasowym

Przepis na proste kruche ciastka na Wielkanoc przekładane niezwykłym kremem ananasowym na bazie masła. Ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach, a do tego pięknie wyglądają!

Jak zrobić kruche ciasteczka przekładane kremem?

Przygotowanie tych kruchych ciasteczek na Wielkanoc jest bardzo proste. Wystarczy zrobić kruche ciasto, z którego następnie wykrawamy okręgi. W połowie ciastek wykrawamy w środku dziurkę, po czym kruche ciasteczka pieczemy. Przygotowujemy również krem ananasowy – zblendowanego ananasa zagotowujemy wraz z innymi składnikami, a letnim kremem przekładamy upieczone ciasteczka. Gotowe! Dokładne proporcje składników i przepis na kruche ciastka na Wielkanoc znajdziesz poniżej.

Zobacz też polecane przepisy na ciasta na Święta wielkanocne.



PRZEPIS na kruche ciastka na Wielkanoc

Kruche ciastka na Wielkanoc z kremem ananasowym

Kruche ciastka przekładane ananasowym kremem

Drukuj
Proporcje na: 12 szt. Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 16 głos/y )

składniki

Składniki na kruche ciastka:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na krem anansowy:

  • 100 g ananasa z puszki
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • szczypta kurkumy (dla koloru)

dodatkowo bakalie na wierzch ciasteczek (np. płatki migdałowe i orzechy laskowe)

przygotowanie

Jak zrobić kruche ciastka?

  1. Do mąki dodaj schłodzone masło, żółtka, cukier puder i szczyptę soli. Wyrób zwarte ciasto – całość wyrób szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na 15-20 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrój okręgi o średnicy 8 cm. W połowie okręgów wytnij dziurkę o średnicy 4-5 cm. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  3. Wykrojone ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz około 10 minut - do zarumienienia.
  4. Upieczone ciasteczka odstaw do wystudzenia.

Jak zrobić krem ananasowy?

  1. Następnie przygotuj krem ananasowy - w rondelku umieść zblendowanego ananasa z puszki, żółtka, masło, cukier i szczyptę kurkumy. Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając (polecam mieszać rózgą/trzepaczką) do momentu zagotowania.
  2. Gotowy krem przykryj i odstaw na kilka minut, a letnim kremem przełóż ciasteczka, składając ze sobą parami całe ciastka z ciasteczkami z dziurką. Wierzch możesz ozdobić posiekanymi bakaliami.
  3. Złożone ciasteczka odstaw do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia kremu.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na ciasteczka, które warto przygotować na Wielkanoc:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Jak przechowywać ciasteczka z kremem ananasowym?

Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu – nie musi to być lodówka. Ciastka z anansowym kremem możesz przechowywać do tygodnia po przełożeniu.

Do czego można użyć ananasowy krem?

Ananasowy krem z tego przepisu na wielkanocne ciasteczka możesz również użyć do innych ciasteczek, a także do mazurka i deserów.

Co można upiec na Święta Wielkanocne?

Na Wielkanoc oprócz kruchych ciasteczek warto przygotować babkę (np. babkę cytrynową albo babkę drożdżową), sernik (np. sernik z rosą, sernik krakowski), mazurek (np. mazurek z kajmakiem lub mazurek z masą orzechową), a także babeczki i inne ciasta i desery, które są lubiane przez Twoją rodzinę.

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.