Przepis na proste kruche ciastka na Wielkanoc przekładane niezwykłym kremem ananasowym na bazie masła. Ciasteczka po prostu rozpływają się w ustach, a do tego pięknie wyglądają!
Jak zrobić kruche ciasteczka przekładane kremem?
Przygotowanie tych kruchych ciasteczek na Wielkanoc jest bardzo proste. Wystarczy zrobić kruche ciasto, z którego następnie wykrawamy okręgi. W połowie ciastek wykrawamy w środku dziurkę, po czym kruche ciasteczka pieczemy. Przygotowujemy również krem ananasowy – zblendowanego ananasa zagotowujemy wraz z innymi składnikami, a letnim kremem przekładamy upieczone ciasteczka. Gotowe! Dokładne proporcje składników i przepis na kruche ciastka na Wielkanoc znajdziesz poniżej.
Zobacz też polecane przepisy na ciasta na Święta wielkanocne.
PRZEPIS na kruche ciastka na Wielkanoc
składniki
Składniki na kruche ciastka:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na krem anansowy:
- 100 g ananasa z puszki
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 30 g cukru
- szczypta kurkumy (dla koloru)
dodatkowo bakalie na wierzch ciasteczek (np. płatki migdałowe i orzechy laskowe)
przygotowanie
Jak zrobić kruche ciastka?
- Do mąki dodaj schłodzone masło, żółtka, cukier puder i szczyptę soli. Wyrób zwarte ciasto – całość wyrób szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i umieść w lodówce na 15-20 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wykrój okręgi o średnicy 8 cm. W połowie okręgów wytnij dziurkę o średnicy 4-5 cm. W międzyczasie piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Wykrojone ciastka przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz około 10 minut – do zarumienienia.
- Upieczone ciasteczka odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić krem ananasowy?
- Następnie przygotuj krem ananasowy – w rondelku umieść zblendowanego ananasa z puszki, żółtka, masło, cukier i szczyptę kurkumy. Całość podgrzewaj na małym ogniu, mieszając (polecam mieszać rózgą/trzepaczką) do momentu zagotowania.
- Gotowy krem przykryj i odstaw na kilka minut, a letnim kremem przełóż ciasteczka, składając ze sobą parami całe ciastka z ciasteczkami z dziurką. Wierzch możesz ozdobić posiekanymi bakaliami.
- Złożone ciasteczka odstaw do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia kremu.
Zobacz również inne przepisy na ciasteczka, które warto przygotować na Wielkanoc:
- tradycyjne amoniaczki
- kruche ciastka z mleczkiem kokosowym
- ciasteczka warszawskie (słoneczka)
- kokosanki przekładane dżemem
- kruche babeczki z kremem i galaretką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Jak przechowywać ciasteczka z kremem ananasowym?
Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu – nie musi to być lodówka. Ciastka z anansowym kremem możesz przechowywać do tygodnia po przełożeniu.
Do czego można użyć ananasowy krem?
Ananasowy krem z tego przepisu na wielkanocne ciasteczka możesz również użyć do innych ciasteczek, a także do mazurka i deserów.
Co można upiec na Święta Wielkanocne?
Na Wielkanoc oprócz kruchych ciasteczek warto przygotować babkę (np. babkę cytrynową albo babkę drożdżową), sernik (np. sernik z rosą, sernik krakowski), mazurek (np. mazurek z kajmakiem lub mazurek z masą orzechową), a także babeczki i inne ciasta i desery, które są lubiane przez Twoją rodzinę.