Kruche ciasteczka w wersji wegańskiej. Płatki kukurydziane nadają bardzo ciekawego smaku.

składniki
- 150 g mąki pszennej (użyłam krupczatki)
- 50 g mąki kukurydzianej (lub ryżowej)
- 60 g suszonej żurawiny
- 60 g płatków kukurydzianych
- 40 g cukru (lub innego słodzika, np. ksylitolu)
- 100 g margaryny lub oleju kokosowego
- 60 ml mleka roślinnego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz płatków kukurydzianych wymieszaj i wyrób z nich zwarte ciasto. Do ciasta możesz dodać też np. czekoladę. Następnie dodaj płatki kukurydziane i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
- Wyrobione ciasto włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformuj ciasteczka. Włóż je na 15 – 20 minut (w zależności od wielkości) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza.


