Przepis na kruche ciasteczka z dżemem różanym. Ciasto wzbogaciłam płatkami migdałowymi oraz orientalną przyprawą z DUBAI FOOD – jest to niezwykle aromatyczna Alpinia Galgant Galangal.
Te kruche ciasteczka sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy, a także jako deser na imprezę, po który chętnie będą sięgać zarówno dorośli, jak i dzieci.
Ciasteczka przygotujesz w kilka chwil. Poniżej znajdziesz przepis oraz video jak zrobić kruche ciasteczka.
Mąkę, posiekane płatki migdałowe, cukier, przyprawę, szczyptę soli, jajko oraz masło wymieszaj, następnie wyrób zwarte ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wykrój z niego podłużne prostokąty. Na środek każdego wyłóż dżem i ciasto zawiń w rulon. Pokrój na mniejsze ciasteczka.
Ciasteczka piecz ok. 15 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…