Przepis na kruche ciasteczka z dżemem różanym. Ciasto wzbogaciłam płatkami migdałowymi oraz orientalną przyprawą z DUBAI FOOD – jest to niezwykle aromatyczna Alpinia Galgant Galangal.
Te kruche ciasteczka sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy, a także jako deser na imprezę, po który chętnie będą sięgać zarówno dorośli, jak i dzieci.
Ciasteczka przygotujesz w kilka chwil. Poniżej znajdziesz przepis oraz video jak zrobić kruche ciasteczka.
PRZEPIS – kruche ciasteczka z dżemem

składniki
- 200 g mąki pszennej
- 30 g płatków migdałowych
- 40 g cukru
- 1/3 łyżeczki przyprawy Alpinia Galgat Galangal
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150 g masła
- kilka łyżek dżemu (różanego)
przygotowanie
- Mąkę, posiekane płatki migdałowe, cukier, przyprawę, szczyptę soli, jajko oraz masło wymieszaj, następnie wyrób zwarte ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wykrój z niego podłużne prostokąty. Na środek każdego wyłóż dżem i ciasto zawiń w rulon. Pokrój na mniejsze ciasteczka.
- Ciasteczka piecz ok. 15 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi

