Ciasto wzbogaciłam orientalną przyprawą z DUBAI FOOD – jest to niezwykle aromatyczna Alpinia Galgant Galangal 😁

składniki
- 200 g mąki pszennej
- 30 g płatków migdałowych
- 40 g cukru
- 1/3 łyżeczki przyprawy Alpinia Galgat Galangal
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150 g masła
- kilka łyżek dżemu (różanego)
przygotowanie
- Mąkę, posiekane płatki migdałowe, cukier, przyprawę, szczyptę soli, jajko oraz masło wymieszaj, następnie wyrób zwarte ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wykrój z niego podłużne prostokąty. Na środek każdego wyłóż dżem i ciasto zawiń w rulon. Pokrój na mniejsze ciasteczka.
- Ciasteczka piecz ok. 15 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

