Strona główna Przepisy kulinarneKruche ciasteczka z dżemem i migdałami

Kruche ciasteczka z dżemem i migdałami

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Przepis na kruche ciasteczka z dżemem różanym. Ciasto wzbogaciłam płatkami migdałowymi oraz orientalną przyprawą z DUBAI FOOD – jest to niezwykle aromatyczna Alpinia Galgant Galangal.

Te kruche ciasteczka sprawdzą się idealnie jako dodatek do kawy, a także jako deser na imprezę, po który chętnie będą sięgać zarówno dorośli, jak i dzieci.

Ciasteczka przygotujesz w kilka chwil. Poniżej znajdziesz przepis oraz video jak zrobić kruche ciasteczka.

PRZEPIS – kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem i migdałami

Drukuj
Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 17 głos/y )

składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g płatków migdałowych
  • 40 g cukru
  • 1/3 łyżeczki przyprawy Alpinia Galgat Galangal
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • kilka łyżek dżemu (różanego)

przygotowanie

  1. Mąkę, posiekane płatki migdałowe, cukier, przyprawę, szczyptę soli, jajko oraz masło wymieszaj, następnie wyrób zwarte ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj i wykrój z niego podłużne prostokąty. Na środek każdego wyłóż dżem i ciasto zawiń w rulon. Pokrój na mniejsze ciasteczka.
  3. Ciasteczka piecz ok. 15 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopni Celsjusza. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na desery – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

kruche ciasteczka z dżemem - przepis

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.