Przedstawiam Wam przepis na kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka jaglane z dodatkiem mąki orkiszowej. Ciasto wykonamy bardzo szybko. Można z niego wykrawać ciasteczka, ale również odpowiednie jest do wykonania ich w maszynce do robienia ciastek – którą na pewno znajdziecie w sklepach, nawet za 20 złotych. Jeśli często pieczecie ciastka, myślę że warto się w nią zaopatrzyć – ciasteczka zrobimy szybko, a ich wygląd jest bardzo przyciągający 🙂

składniki
- 2 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 80 g cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżka oleju
- ewentualnie: kokos, sezam, orzechy, migdały, czekolada
przygotowanie
- Mąkę oraz proszek do pieczenia łączymy z cukrem oraz wybranymi dodatkami.
- Następnie dodajemy miękkie masło, żółtka oraz olej i wyrabiamy zwarte ciasto.
- Ciasteczka wykonujemy w maszynce do robienia ciastek lub cienko wałkujemy – na grubość około 0,5 cm.
- Pieczemy przez około 15 minut – do zarumienienia, zależnie od grubości ciasteczek oraz piekarnika.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!
- CIASTO GIOTTO – ciasto z orzechami laskowymi
- Najlepszy przepis na ciasto do pizzy włoskiej!
6 komentarzy
Świetny przepis. Takie ciasteczka bardzo lubię. 🙂
Dziękuję bardzo 🙂
Najlepsze ciasteczka jakie jadłam! 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowały, pozdrawiam 🙂
W jakiej temp się piecze bo albo nie napisane albo nie widzieliśmy 😅
180 stopni 😊