Strona główna PrzepisyRodzaj daniaPrzekąskiKRUCHE BABECZKI WYTRAWNE z soczewicą i tofu – wegańskie przekąski na imprezę!

KRUCHE BABECZKI WYTRAWNE z soczewicą i tofu – wegańskie przekąski na imprezę!

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
babeczki wytrawne - babeczki na słono z soczewicą i tofu

Babeczki wytrawne na zimno – to pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Przedstawiam przepisy na dwa farsze do kruchych babeczek na słono – z tofu, a także z soczewicą.

Jakie bezmięsne przekąski zrobić na imprezę?

Istnieje mnóstwo pomysłów na wegańskie i wegetariańskie przekąski, które można zrobić na imprezę. Możesz zrobić np.:

Czym wypełnić wytrawne kruche babeczki?

Wytrawne kruche babeczki możesz wypełnić pieczarkami, serem żółtym, a także farszem warzywnym. Świetnym pomysłem będzie również farsz z tofu lub z soczewicy – przepis znajdziesz poniżej.


Babeczki wytrawne – PROSTY PRZEPIS

babeczki wytrawne - babeczki na słono z soczewicą i tofu

Wytrawne babeczki z farszem z tofu i soczewicą

Drukuj
Proporcje na: 40 szt. Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 19 głos/y )

składniki

Kruche ciasto (na 40 babeczek):
  • 150 g margaryny roślinnej
  • 275 g mąki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta kurkumy

 

Farsz z soczewicą (na 20 babeczek):
  • 70 g soczewicy
  • 150 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • pieprz
  • sól
  • mielona papryka
  • natka pietruszki

 

Farsz z tofu (na 20 babeczek):
  • 180 g wędzonego tofu
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

 

Dodatkowo na wierzch:
  • nachosy
  • kukurydza konserwowa
  • oliwki
  • pomidorki koktajlowe itp.

przygotowanie

Wykonanie kruchego ciasta:
  1. Margarynę posiekaj z mąką, zimną wodą, solą, szczyptą pieprzu i kurkumy. Wyrób zwarte ciasto, nie ogrzewając go zbyt długo rękoma. Wyrobione ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. 
  2. Foremki na babeczki posmaruj delikatnie tłuszczem (ja posmarowałam je olejem za pomocą silikonowego pędzelka).
  3. Rozwałkowanym ciastem wypełnij foremki. Polecam wykroić szklanką okręgi nieco większe niż średnica babeczek, a następnie wylepić ciastem foremki. Spód ciasta nakłuj widelcem.
  4. Babeczki piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (do zarumienienia). Gotowe babeczki wyciągnij z foremek i odstaw do wystudzenia.

 

Wykonanie farszu z soczewicą:
  1. Opłukaną soczewicę zalej gorącą wodą. Postaw na małym ogniu i gotuj około 10 minut - pilnuj, aby soczewica nie rozgotowała się. Miękką soczewicę przełóż na sitko, aby odcedzić nadmiar wody. Odstaw do wystudzenia.
  2. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na łyżce oleju. Odstaw do wystudzenia.
  3. Wystudzoną soczewicę i cebulę zblenduj na gładką masę. Wymieszaj z płatkami drożdżowymi. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki.

 

Wykonanie farszu z tofu:
  1. Wędzone tofu zblenduj na gładką masę. Wymieszaj z płatkami drożdżowymi.
  2. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

 

Wykończenie babeczek:
  1. Przygotowanym farszem nadziej upieczone babeczki (najlepiej za pomocą szprycy).
  2. Na wierzchu babeczek poukładaj wybrane dodatki. Ja na babeczkach z soczewicą ułożyłam pomidorki i oliwki, a na babeczkach z tofu ułożyłam kukurydzę i nachosy.
  3. Babeczki przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 dni od nadziania.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na inne przekąski – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.