Babeczki wytrawne na zimno – to pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Przedstawiam przepisy na dwa farsze do kruchych babeczek na słono – z tofu, a także z soczewicą.
Jakie bezmięsne przekąski zrobić na imprezę?
Istnieje mnóstwo pomysłów na wegańskie i wegetariańskie przekąski, które można zrobić na imprezę. Możesz zrobić np.:
- wegańskie mini corn dogi
- wegetariańską lekką pizzę z cukinii
- sojowe bezmięsne nuggetsy
Czym wypełnić wytrawne kruche babeczki?
Wytrawne kruche babeczki możesz wypełnić pieczarkami, serem żółtym, a także farszem warzywnym. Świetnym pomysłem będzie również farsz z tofu lub z soczewicy – przepis znajdziesz poniżej.
Babeczki wytrawne – PROSTY PRZEPIS

składniki
Kruche ciasto (na 40 babeczek):
- 150 g margaryny roślinnej
- 275 g mąki
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- szczypta kurkumy
Farsz z soczewicą (na 20 babeczek):
- 70 g soczewicy
- 150 ml wody
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- pieprz
- sól
- mielona papryka
- natka pietruszki
Farsz z tofu (na 20 babeczek):
- 180 g wędzonego tofu
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Dodatkowo na wierzch:
- nachosy
- kukurydza konserwowa
- oliwki
- pomidorki koktajlowe itp.
przygotowanie
Wykonanie kruchego ciasta:
- Margarynę posiekaj z mąką, zimną wodą, solą, szczyptą pieprzu i kurkumy. Wyrób zwarte ciasto, nie ogrzewając go zbyt długo rękoma. Wyrobione ciasto owiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm.
- Foremki na babeczki posmaruj delikatnie tłuszczem (ja posmarowałam je olejem za pomocą silikonowego pędzelka).
- Rozwałkowanym ciastem wypełnij foremki. Polecam wykroić szklanką okręgi nieco większe niż średnica babeczek, a następnie wylepić ciastem foremki. Spód ciasta nakłuj widelcem.
- Babeczki piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (do zarumienienia). Gotowe babeczki wyciągnij z foremek i odstaw do wystudzenia.
Wykonanie farszu z soczewicą:
- Opłukaną soczewicę zalej gorącą wodą. Postaw na małym ogniu i gotuj około 10 minut – pilnuj, aby soczewica nie rozgotowała się. Miękką soczewicę przełóż na sitko, aby odcedzić nadmiar wody. Odstaw do wystudzenia.
- Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na łyżce oleju. Odstaw do wystudzenia.
- Wystudzoną soczewicę i cebulę zblenduj na gładką masę. Wymieszaj z płatkami drożdżowymi. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodaj też posiekaną natkę pietruszki.
Wykonanie farszu z tofu:
- Wędzone tofu zblenduj na gładką masę. Wymieszaj z płatkami drożdżowymi.
- Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Wykończenie babeczek:
- Przygotowanym farszem nadziej upieczone babeczki (najlepiej za pomocą szprycy).
- Na wierzchu babeczek poukładaj wybrane dodatki. Ja na babeczkach z soczewicą ułożyłam pomidorki i oliwki, a na babeczkach z tofu ułożyłam kukurydzę i nachosy.
- Babeczki przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 dni od nadziania.
Sprawdź inne przepisy na inne przekąski – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:




Sprawdź najnowsze przepisy
- Dieta pudełkowa — hit ostatnich lat!
- Polecane ciasta i desery na CZERWIEC 2023
- Prosta sałatka z mozzarellą, pomidorami i oliwkami
- Dieta pudełkowa i ruch – przepis na piękną sylwetkę przed urlopem
- Przepisy na czerwiec 2023 – sezonowe dania!
- Pyszne ciasto bez pieczenia z owocami i kremem jak do kremówki