Sernik na zimno z sera z wiaderka – ciasto przygotujesz w kilka chwil. Puszysty, kremowy i delikatny ser idealnie pasuje do smaku malin.
Przepis na sernik bez pieczenia z malinami

składniki
- 650 g sera z wiaderka lub zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 200 g masła
- 160 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- kilka herbatników lub biszkoptów na spód (możesz też użyć innego wybranego spodu)
- 400 g malin
- 1 galaretka
- 1 łyżka cukru (ewentualnie więcej lub mniej, zależnie od słodkości malin)
przygotowanie
- Maliny zagotuj z cukrem (możesz je wcześniej zmiksować, lekko rozgnieść widelcem lub pozostawić całe – ja rozgniotłam widelcem). Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj z galaretką (proszek z torebki mieszamy tylko z malinami, nie dodajemy wody). Odstaw do wystudzenia.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Masło utrzyj z cukrem pudrem.
- Następnie dodaj ser, mascarpone oraz letnią żelatynę (żelatyna powinna mieć płynną konsystencję, ale nie może być ciepła – jeśli żelatyna stężeje za bardzo, lekko ją podgrzej w celu roztopienia), całość wymieszaj.
- Na spodzie formy rozłóż biszkopty lub herbatniki. Wyłóż masę serową, a na wierzch wylej tężejące maliny. Za pomocą łyżki lekko pomieszaj warstwę serową i malinową – dzięki temu uzyskasz fale. Oczywiście możesz pominąć ten krok.
- Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, aby stężało.
porady
Zamiast malin możesz użyć innych owoców - np. truskawek lub borówek.
Sprawdź inne przepisy na przepisy bez pieczenia – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba
- Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki
- Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea!
- Jak wybrać zasłony do pokoju?


10 komentarzy
Czy ser z mascarpone ma być ubity mikserem czy tylko lekko wymieszany?
Ser z mascarpone ma być jedynie wymieszany do jednolitej konsystencji 🙂
Jaki rozmiar formy?
Do przepisu użyłam formy o średnicy 24 cm 🙂
Czy galaretkę mieszam tylko z malinami czy rozrabiam według przepisu i dodaję dopiero maliny
Suchą galaretkę mieszamy wyłącznie z malinami – nie dodajemy wody 😊
Witam 🙂 czy składniki (ser z wiaderka i mascarpone ) powinny mieć temp pokojowa ? Po dodaniu chłodnej żelatyny do masy ,żelatyna się ścięła i powstały grudki … mimo to mam nadzieje ,ze ciasto wyjdzie 🙁
Składniki nie muszą mieć temperatury pokojowej – robiłam ten sernik kilkukrotnie z zimnymi składnikami i zawsze pięknie wyszedł 😊 Bardzo mi przykro, że powstały grudki 🙁 Czy sernik mimo wszystko zastygnął i wyszedł dobry?
Czy można użyć mrożonych malin? PS Ciasto wygląda bardzo apetycznie!
Można użyć mrożonych malin w takiej samej ilości, co świeżych – czyli 400 g mrożonych malin 🙂