Sernik na zimno z sera z wiaderka – ciasto przygotujesz w kilka chwil. Puszysty, kremowy i delikatny ser idealnie pasuje do smaku malin.
Przepis na sernik bez pieczenia z malinami

składniki
Składniki na sernik z sera z wiaderka i mascarpone:
- 650 g sera z wiaderka lub zmielonego twarogu
- 250 g mascarpone
- 200 g masła
- 160 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
- kilka herbatników lub biszkoptów na spód (możesz też użyć innego wybranego spodu)
- 400 g malin
- 1 galaretka
- 1 łyżka cukru (ewentualnie więcej lub mniej, zależnie od słodkości malin)
przygotowanie
Jak zrobić mus malinowy do ciasta?
Maliny zagotuj z cukrem (możesz je wcześniej zmiksować, lekko rozgnieść widelcem lub pozostawić całe – ja rozgniotłam widelcem). Po zagotowaniu zdejmij z ognia i dokładnie wymieszaj z galaretką (proszek z torebki mieszamy tylko z malinami, nie dodajemy wody). Odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić sernik na zimno z sera z wiaderka?
Żelatynę zalej zimną wodą (dodaj tylko tyle wody, aby zakryć żelatynę). Wymieszaj i odstaw do napęcznienia na 5-10 minut. Następnie żelatynę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Masło utrzyj z cukrem pudrem.
Następnie dodaj ser, mascarpone oraz letnią rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszaj.
Na spodzie formy rozłóż biszkopty lub herbatniki. Wyłóż masę serową, a na wierzch wylej tężejące maliny. Za pomocą łyżki lekko pomieszaj warstwę serową i malinową – dzięki temu uzyskasz fale. Oczywiście możesz pominąć ten krok.
Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, aby stężało.
porady
Zamiast malin możesz użyć innych owoców - np. truskawek lub borówek.
Sprawdź inne przepisy na przepisy bez pieczenia – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW
- Sałatka jarzynowa warstwowa
- Surówka do obiadu z cukinii, papryki, marchewki i ogórka
- Szybka kolacja na ciepło – 20 przepisów
- Co zrobić z pieczarek? Ponad 20 przepisów z pieczarkami!


19 komentarzy
Czy ser z mascarpone ma być ubity mikserem czy tylko lekko wymieszany?
Ser z mascarpone ma być jedynie wymieszany do jednolitej konsystencji 🙂
Jaki rozmiar formy?
Do przepisu użyłam formy o średnicy 24 cm 🙂
Czy galaretkę mieszam tylko z malinami czy rozrabiam według przepisu i dodaję dopiero maliny
Suchą galaretkę mieszamy wyłącznie z malinami – nie dodajemy wody 😊
Witam 🙂 czy składniki (ser z wiaderka i mascarpone ) powinny mieć temp pokojowa ? Po dodaniu chłodnej żelatyny do masy ,żelatyna się ścięła i powstały grudki … mimo to mam nadzieje ,ze ciasto wyjdzie 🙁
Składniki nie muszą mieć temperatury pokojowej – robiłam ten sernik kilkukrotnie z zimnymi składnikami i zawsze pięknie wyszedł 😊 Bardzo mi przykro, że powstały grudki 🙁 Czy sernik mimo wszystko zastygnął i wyszedł dobry?
Czy można użyć mrożonych malin? PS Ciasto wygląda bardzo apetycznie!
Można użyć mrożonych malin w takiej samej ilości, co świeżych – czyli 400 g mrożonych malin 🙂
Zrobiłam serniczek ,jest rewelacyjny!!! Bardzo szybki do zrobienia.Polecam.
Bardzo się cieszę, że serniczek smakował! 🙂
Jeśli chciałabym z kilograma zrobić to ile żelatyny i wody
Na kilogram sera należy użyć 4 i pół łyżki żelatyny i około 100 ml wody 😊
Pomysł na sernik świetny, ale 50 ml wody na 3 łyżki żetatyny to zdecydowanie za mało. Roztwór żelatyny wyszedł za gęsty i nie zmiksował siè dokładnie z serem
Pyszota, zrobiłam, coś wspaniałego, jedynie co zmodyfikowałam, to 3 łyzki żelantyny w szklance zimnej wody, po napęcznieniu podgrzałam tz doprowadziłam do wrzenia i ostudziłam:)Polecam i dziękuję za przepis:)
Zamiast cukru pudru mogę dać normalny ? Rozpuści się ?
Normalny cukier może się nie rozpuścić, więc zdecydowanie polecam cukier puder
Super! po raz 3trzeci , troszke przy drugim nie dodałam masła, ale itak supcio!