Jeśli makaron, to tylko z pysznym sosem! Znudził już Ci się sos pomidorowy? A może kupiłeś pora i myślisz w jaki sposób wykorzystać go na obiad? Świetnie trafiłeś – mam dla Ciebie propozycję na spaghetti z sosem porowo – orzechowym. Nie jesteś pewien tego połączenia? Gwarantuję Ci, że będziesz pozytywnie zaskoczony 🙂

składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 100 g pora (1 mały)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 50 ml mleczka kokosowego (lub innego mleka roślinnego)
- 100 ml wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tłuszczu do podsmażenia pora i cebuli (u mnie olej kokosowy)
- przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, czosnek niedźwiedzi, oregano)
przygotowanie
- Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj drobno pokrojonego pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Całość podsmaż do zmięknięcia. Dodaj trochę soli i innych przypraw, czy też ziół.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Kiedy warzywa zmiękną dodaj do nich masło orzechowe, mleczko kokosowe i wodę. Całość od czasu do czasu mieszaj i gotuj około 5 – 10 minut (do uzyskania konsystencji sosu). W razie potrzeby dopraw.
- Po tym czasie do sosu dodaj makaron i wymieszaj – gotowe! 🙂
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba
- Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki
- Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea!
- Jak wybrać zasłony do pokoju?
- Przepisy z ciastem francuskim – 10 pomysłów na słodko i na słono