Uniwersalny krem do tortów, ciast i ciasteczek na bazie nerkowców.
składniki
- 200 g nerkowców
- 300 ml mleka / napoju roślinnego (użyłam sojowego)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru pudru
- 250 g margaryny / masła (roślinne)
przygotowanie
- Nerkowce zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie odcedź i zblenduj z dodatkiem mleka / napoju roślinnego. Powinieneś otrzymać gładki krem.
- Krem “nerkowcowy” podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę, kakao oraz cukier puder. Całość mieszaj do momentu zagotowania. Odstaw do wystudzenia.
- Miękką margarynę lub masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj wcześniej przygotowany krem, cały czas miksując. Gotowy krem czekoladowy możesz użyć do przełożenia tortów, do ciasteczek lub ciast.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.