Uniwersalny krem do tortów, ciast i ciasteczek na bazie nerkowców.

składniki
- 200 g nerkowców
- 300 ml mleka / napoju roślinnego (użyłam sojowego)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 100 g cukru pudru
- 250 g margaryny / masła (roślinne)
przygotowanie
- Nerkowce zalej zimną wodą i odstaw na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie odcedź i zblenduj z dodatkiem mleka / napoju roślinnego. Powinieneś otrzymać gładki krem.
- Krem „nerkowcowy” podgrzewaj na małym ogniu. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę, kakao oraz cukier puder. Całość mieszaj do momentu zagotowania. Odstaw do wystudzenia.
- Miękką margarynę lub masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj wcześniej przygotowany krem, cały czas miksując. Gotowy krem czekoladowy możesz użyć do przełożenia tortów, do ciasteczek lub ciast.

