Kiedy brak pomysłu na obiad często przygotowuję kotlety, w których mieszam różne składniki. Dzisiaj proponuję Wam kotlety z soczewicy z dodatkiem płatków jaglanych i cebuli. A do kotletów pyszny sos marchewkowy! Bardzo prosty, ale pyszny i przyciągający obiad 🙂
składniki
Kotlety:
- 150 g soczewicy czerwonej
- 300 ml wody
- 40 g płatków jaglanych
- 1 cebula
- sól, pieprz, curry, majeranek, sos sojowy
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Sos:
- 1 marchewka (średniej wielkości)
- 1 mały pomidor
- ok. 200 ml wody
- 3 łyżki mleczka kokosowego (80%)
- 1 łyżka sezamu
- sól, curry
przygotowanie
- Soczewicę zalej gorącą wodą i gotuj do czasu wsiąknięcia wody. Następnie przykryj i odstaw do wystudzenia.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z dodatkiem soli.
- Do wystudzonej soczewicy dodaj płatki jaglane i cebulę. Całość wymieszaj i odpowiednio dopraw.
- Następnie uformuj małe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
Przygotowanie sosu:
- Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i zalej wodą. Dodaj też obranego i pokrojonego na mniejsze części pomidora. Całość zagotuj.
- Następnie dodaj mleczko kokosowe, sezam oraz przyprawy (sól i curry). Całość dokładnie zblenduj na aksamitny sos.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.