Strona główna PrzepisyDietaWegańskaKotlety z SOCZEWICY z sosem MARCHEWKOWYM

Kotlety z SOCZEWICY z sosem MARCHEWKOWYM

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Kiedy brak pomysłu na obiad często przygotowuję kotlety, w których mieszam różne składniki. Dzisiaj proponuję Wam kotlety z soczewicy z dodatkiem płatków jaglanych i cebuli. A do kotletów pyszny sos marchewkowy! Bardzo prosty, ale pyszny i przyciągający obiad 🙂

Kotlety z soczewicy z sosem marchewkowym

Drukuj
Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 12 głos/y )

składniki

Kotlety:

  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 300 ml wody
  • 40 g płatków jaglanych
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, curry, majeranek, sos sojowy
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sos:

  • 1 marchewka (średniej wielkości)
  • 1 mały pomidor
  • ok. 200 ml wody
  • 3 łyżki mleczka kokosowego (80%)
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, curry

przygotowanie

  1. Soczewicę zalej gorącą wodą i gotuj do czasu wsiąknięcia wody. Następnie przykryj i odstaw do wystudzenia.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z dodatkiem soli.
  3. Do wystudzonej soczewicy dodaj płatki jaglane i cebulę. Całość wymieszaj i odpowiednio dopraw.
  4. Następnie uformuj małe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Przygotowanie sosu:

  1. Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki i zalej wodą. Dodaj też obranego i pokrojonego na mniejsze części pomidora. Całość zagotuj.
  2. Następnie dodaj mleczko kokosowe, sezam oraz przyprawy (sól i curry). Całość dokładnie zblenduj na aksamitny sos.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać: