Płatki ryżowe najczęściej jadamy na słodko, jednak na słono także smakuję świetnie! Przygotowałam z nich bardzo proste, szybkie i tanie kotlety – przepis jest wegański i bezglutenowy 🙂
Aby kotlety smakowały naprawdę pysznie warto postarać się o dobrą jakość płatków ryżowych i przypraw. Skorzystałam więc z oferty sklepu Soul-Farm, który posiada szeroki wybór produktów bardzo dobrej jakości.
Zapraszam Was do zajrzenia na stronę sklepu – może znajdziecie coś dla siebie? 🙂 Moje serce skradły suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Link do sklepu: https://www.soul-farm.pl/
składniki
- 200 g płatków ryżowych + 170 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka “jarzynki warzywno – ziołowej“
- 1 łyżeczka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
- 1 cebula
- 1 mała marchewka (100 g)
- 1 ząbek czosnku
- sól himalajska
- oliwa lub olej
- ew. bułka tarta
przygotowanie
- Płatki ryżowe zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut. W tym czasie drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i czosnek podsmaż z dodatkiem soli.
- Do płatków ryżowych dodaj podsmażone warzywa i resztę składników. Całość wymieszaj i uformuj kotlety. Możesz obtoczyć je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.