Kotlety z marchewki to pomysł na bardzo szybki dodatek do obiadu, świetnie smakują z każdym sosem!
składniki
Z czego zrobić warzywne kotlety?
- 2 marchewki (250 g)
- 1 mały por (ok, 50 g po obraniu)
- 3 – 4 pieczarki
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka zimnej wody
- 1 łyżka gorącej wody
- oliwa, olej
- sól, pieprz, natka pietruszki, curry
- bułka tarta
przygotowanie
Jak zrobić kotlety z marchewki?
- Warzywa obierz, marchewkę i pieczarki zetrzyj na dużych oczkach tarki, a por oraz cebulę drobno pokrój. Całość daj na patelnię z odrobiną oliwy i podsmaż (ok. 5 minut).
- Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj z zimną wodą. Do powstałej mieszanki dodaj gorącą wodę – całość wymieszaj, a następnie połącz z warzywami.
- Powstałą masę dopraw według uznania. Formuj małe kotlety i obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.
Sprawdź inne przepisy na dania główne – klik.