Przepis na bezmięsne kotlety z kaszy bulgur i ziemniaków. Te kotleciki są świetnym pomysłem na obiad. Najlepiej smakują z ulubionym sosem i świeżą surówką.
Kotlety z kaszą bulgur są prostym przepisem – wystarczy, że połączysz ugotowaną kaszę bulgur, ugotowane i przetarte przez praskę ziemniaki, a także zeszkloną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj jajko, szczypiorek i ulubione przyprawy. Całość wymieszaj, uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rumiany kolor. To wszystko! Dokładny przepis wraz z proporcjami składników znajdziesz poniżej.
Sprawdź również inne przepisy na dania z kaszą:
PRZEPIS – KOTLETY Z KASZY BULGUR
składniki
Składniki na 5 kotletów z kaszą bulgur:
- 75 g kaszy bulgur
- 200 ml wody
- 250 g ziemniaków (waga przed obraniem)
- 2 łyżki oleju (lub innego tłuszczu)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- mały pęczek szczypiorku
Przyprawy:
- lubczyk
- sos sojowy
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- bułka tarta do obtoczenia
- olej lub inny tłuszcz do smażenia
przygotowanie
- Kaszę bulgur zalej 200 ml gorącej wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj do momentu wsiąknięcia całej wody przez kaszę (czyli około 10-15 minut). Następnie kaszę przykryj i odstaw do wystudzenia.
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przeciśnij przez praskę. Przykryj i również odstaw do wystudzenia.
- Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim pokrojoną cebulę oraz czosnek.
- Kiedy kasza i ziemniaki wystygną, wymieszaj je z zeszkloną cebulą z czosnkiem. Dodaj też jajko i posiekany szczypiorek. Dopraw ulubionymi przyprawami – ja użyłam lubczyk, sos sojowy, sól i pieprz.
- Całość wymieszaj i z przygotowanej masy uformuj kotlety – otrzymałam 5 podłużnych, dość grubych kotletów.
- Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.
Kotleciki z kaszy bulgur i ziemniaków polecam podać z ulubionym sosem i surówką.
Zobacz polecane przepisy na bezmięsne kotlety: