Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDania główneKotlety z kaszy bulgur z ziemniakami

Kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
przepis na kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami

Przepis na bezmięsne kotlety z kaszy bulgur i ziemniaków. Te kotleciki są świetnym pomysłem na obiad. Najlepiej smakują z ulubionym sosem i świeżą surówką.

Kotlety z kaszą bulgur są prostym przepisem – wystarczy, że połączysz ugotowaną kaszę bulgur, ugotowane i przetarte przez praskę ziemniaki, a także zeszkloną cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj jajko, szczypiorek i ulubione przyprawy. Całość wymieszaj, uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rumiany kolor. To wszystko! Dokładny przepis wraz z proporcjami składników znajdziesz poniżej.

Sprawdź również inne przepisy na dania z kaszą:



PRZEPIS – KOTLETY Z KASZY BULGUR

przepis na kotlety z kaszy bulgur z ziemniakami

Kotlety z kaszą bulgur i ziemniakami

Drukuj
Proporcje na: 5 szt. Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 16 głos/y )

składniki

Składniki na 5 kotletów z kaszą bulgur:

  • 75 g kaszy bulgur
  • 200 ml wody
  • 250 g ziemniaków (waga przed obraniem)
  • 2 łyżki oleju (lub innego tłuszczu)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • mały pęczek szczypiorku

Przyprawy:

  • lubczyk
  • sos sojowy
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

przygotowanie

  1. Kaszę bulgur zalej 200 ml gorącej wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj do momentu wsiąknięcia całej wody przez kaszę (czyli około 10-15 minut). Następnie kaszę przykryj i odstaw do wystudzenia.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie przeciśnij przez praskę. Przykryj i również odstaw do wystudzenia.
  3. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim pokrojoną cebulę oraz czosnek.
  4. Kiedy kasza i ziemniaki wystygną, wymieszaj je z zeszkloną cebulą z czosnkiem. Dodaj też jajko i posiekany szczypiorek. Dopraw ulubionymi przyprawami - ja użyłam lubczyk, sos sojowy, sól i pieprz.
  5. Całość wymieszaj i z przygotowanej masy uformuj kotlety - otrzymałam 5 podłużnych, dość grubych kotletów.
  6. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.

Kotleciki z kaszy bulgur i ziemniaków polecam podać z ulubionym sosem i surówką.

Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz polecane przepisy na bezmięsne kotlety:


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.