Strona główna PrzepisyDietaWegańskaKOTLETY Z CUKINII i kaszy gryczanej

KOTLETY Z CUKINII i kaszy gryczanej

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)

Przyszedł długo wyczekiwany przeze mnie czas na cukinię! Bardzo lubię tworzyć z niej przepisy, zwłaszcza delikatne i zdrowe obiady. Dzisiaj mam dla Was kotlety z dodatkiem kaszy gryczanej. Są one lekkie – idealne na lato. Jest to wersja wegańska, a jeśli użyjesz bułki tartej bez glutenu będą również bezglutenowe. Kotlety możesz usmażyć lub upiec, zjeść same lub podać z dodatkami – w każdej wersji są pyszne! 🙂

Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem poniżej, a jeśli chcesz dowiedzieć się o właściwościach cukinii – zajrzyj na jeden z wpisów, dzięki któremu na pewno z jeszcze większą chęcią będziesz sięgać po cukinię! 🙂 Link do wpisu – https://viagusto.pl/cukinia-z-przyjemnoscia/

Kotlety z cukinii i kaszy gryczanej

Drukuj
Proporcje na: 4 porcje Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 29 głos/y )

składniki

  • 600 g cukinii
  • 100 g kaszy gryczanej (niepalonej)
  • 100 g marchewki
  • 1 cebula
  • 300 ml gorącej wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 garście sezamu
  • 1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • przyprawy i zioła - sól, pieprz, curry, bazylia, majeranek, czosnek granulowany, natka pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia/pieczenia

przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Zalej gorącą wodą, dodaj też sól, curry i majeranek. Gotuj do czasu wsiąknięcia wody (około 10 - 15 minut). Po ugotowaniu kaszę przykryj.
  2. Cukinię zetrzyj na grubych oczkach i posól. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie mocno odciśnij ją z wody.
  3. Cebulę drobno posiekaj, możesz ją podsmażyć, ale nie jest to konieczne.
  4. Kaszę gryczaną i marchewkę wymieszaj z odciśniętą cukinią oraz cebulką. Dodaj też mąkę ziemniaczaną, sezam i koncentrat pomidorowy. Całość dopraw według uznania.
  5. Z masy formuj małe kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Możesz też upiec je w piekarniku na posmarowanej tłuszczem blaszce.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na wegańskie dania – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać: