Kotlety z boczniaków to jeden z moich ulubionych przepisów na bezmięsny obiad! Delikatne i wilgotne kotlety doskonale komponują się zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą, ryżem, czy też innymi dodatkami.

Przepis na kotlety z boczniaków

składniki
- 200 g boczniaków
- 1 łyżeczka przyprawy typu “Jarzynka”
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ bułki pszennej
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy lub owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane)
- 3 łyżki gorącej wody
- sól, pieprz
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
przygotowanie
- Umyte boczniki zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj przyprawę Jarzynkę. Całość gotuj 15 – 20 minut. Po tym czasie boczniaki odcedź i odsącz z nadmiaru wody.
- Ugotowane boczniaki najlepiej zmielić w maszynce do mielenia. Jeśli nie posiadasz maszynki, połowę boczniaków zblenduj, a drugą połowę drobno posiekaj – ja skorzystałam z tego sposobu i powiem szczerze, że sprawdził się idealnie 😀
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem podsmaż na odrobinie tłuszczu.
- Bułkę pszenną zalej mlekiem (użyłam sojowego) i odstaw na 10 minut.
- Mąkę z ciecierzycy lub owsianą wymieszaj z gorącą wodą i odstaw na 10 minut (powinien powstać kleik, który zastąpi jajko).
- Boczniaki wymieszaj z podsmażoną cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką oraz kleikiem z mąki. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Z powstałej masy uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia z każdej strony. Równie dobrze możesz je upiec w piekarniku.
Sprawdź również inne przepisy na wegańskie dania – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

