Strona główna PrzepisyRodzaj daniaDania główneKotlety siekane z pieczarkami i serem (bez mięsa)

Kotlety siekane z pieczarkami i serem (bez mięsa)

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Kotlety siekane z pieczarkami i serem (bez mięsa)

Przepis na kotlety siekane z pieczarkami i serem bez mięsa to pomysł na pyszny wegetariański obiad. Kotlety przygotowane w ten sposób praktycznie nie różnią się smakiem od tradycyjnych kotletów siekanych z mięsa.

Jakie przyprawy dodać do kotletów siekanych?

Do kotletów siekanych, oprócz soli i pieprzu polecam użyć także sosu sojowego i przyprawy do kurczaka. Możesz również dodać inne ulubione zioła i przyprawy, jak mielona papryka, czosnek, czy lubczyk.

Jak zrobić wegetariańskie kotlety siekane z pieczarkami?

Aby przygotować bezmięsne kotlety siekane, zamiast mięsa użyj tofu naturalnego. Tofu pokrojone w kostkę wymieszaj ze startym żółtym serem, startymi pieczarkami i pokrojoną cebulą. Całość dopraw i odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie dodaj jajka i mąkę, wymieszaj i smaż na rumiany kolor. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.

Jak długo smażyć kotlety siekane?

Kotlety siekane z pieczarkami i serem należy smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Wegetariańskie kotlety można smażyć nieco krócej, niż te z mięsem. Usmażone kotlety powinny być złociste.



Przepis na kotlety siekane z pieczarkami i serem

Kotlety siekane z pieczarkami i serem (bez mięsa)

Kotlety siekane z serem i pieczarkami

Drukuj
Proporcje na: 6 sztuk Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 27 głos/y )

składniki

  • 180 g tofu
  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

przygotowanie

  1. Tofu pokrój w kostkę.
  2. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  3. Pieczarki umyj i również zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  4. Cebulę pokrój w kostkę.
  5. W misce wymieszaj pokrojone tofu, starty ser żółty, starte pieczarki i pokrojoną cebulę. Dodaj też sos sojowy, przyprawę do kurczaka i 2 łyżki oleju. Dopraw solą i pieprzem. Całość szczelnie przykryj lub przełóż do zamykanego pojemnika i włóż na kilka godzin lub na noc do lodówki.
  6. Po kilku godzinach wyciągnij z lodówki i wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną. Dopraw w razie potrzeby.
  7. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i wykładaj łyżką masę, formując na patelni kotlety. Smaż na rumiany kolor z dwóch stron.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy na kotlety bez mięsa


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.