Przepis na kotlety siekane z pieczarkami i serem bez mięsa to pomysł na pyszny wegetariański obiad. Kotlety przygotowane w ten sposób praktycznie nie różnią się smakiem od tradycyjnych kotletów siekanych z mięsa.
Jakie przyprawy dodać do kotletów siekanych?
Do kotletów siekanych, oprócz soli i pieprzu polecam użyć także sosu sojowego i przyprawy do kurczaka. Możesz również dodać inne ulubione zioła i przyprawy, jak mielona papryka, czosnek, czy lubczyk.
Jak zrobić wegetariańskie kotlety siekane z pieczarkami?
Aby przygotować bezmięsne kotlety siekane, zamiast mięsa użyj tofu naturalnego. Tofu pokrojone w kostkę wymieszaj ze startym żółtym serem, startymi pieczarkami i pokrojoną cebulą. Całość dopraw i odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie dodaj jajka i mąkę, wymieszaj i smaż na rumiany kolor. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Jak długo smażyć kotlety siekane?
Kotlety siekane z pieczarkami i serem należy smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Wegetariańskie kotlety można smażyć nieco krócej, niż te z mięsem. Usmażone kotlety powinny być złociste.
Przepis na kotlety siekane z pieczarkami i serem
Zobacz również inne przepisy na kotlety bez mięsa:
- kotlety z boczniaków
- ruskie kotlety z tofu
- kotleciki z soczewicy czerwonej z papryką
- kotlety jajeczne z pietruszką