Przepis na kotlety siekane z pieczarkami i serem bez mięsa to pomysł na pyszny wegetariański obiad. Kotlety przygotowane w ten sposób praktycznie nie różnią się smakiem od tradycyjnych kotletów siekanych z mięsa.
Spis treści:
Jakie przyprawy dodać do kotletów siekanych?
Do kotletów siekanych, oprócz soli i pieprzu polecam użyć także sosu sojowego i przyprawy do kurczaka. Możesz również dodać inne ulubione zioła i przyprawy, jak mielona papryka, czosnek, czy lubczyk.
Jak zrobić wegetariańskie kotlety siekane z pieczarkami?
Aby przygotować bezmięsne kotlety siekane, zamiast mięsa użyj tofu naturalnego. Tofu pokrojone w kostkę wymieszaj ze startym żółtym serem, startymi pieczarkami i pokrojoną cebulą. Całość dopraw i odstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie dodaj jajka i mąkę, wymieszaj i smaż na rumiany kolor. Dokładny przepis znajdziesz poniżej.
Jak długo smażyć kotlety siekane?
Kotlety siekane z pieczarkami i serem należy smażyć na średnim ogniu przez około 3 minuty z każdej strony. Wegetariańskie kotlety można smażyć nieco krócej, niż te z mięsem. Usmażone kotlety powinny być złociste.


Przepis na kotlety siekane z pieczarkami i serem
składniki
- 180 g tofu
- 100 g sera żółtego w kawałku
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
przygotowanie
- Tofu pokrój w kostkę.
- Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Pieczarki umyj i również zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Cebulę pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj pokrojone tofu, starty ser żółty, starte pieczarki i pokrojoną cebulę. Dodaj też sos sojowy, przyprawę do kurczaka i 2 łyżki oleju. Dopraw solą i pieprzem. Całość szczelnie przykryj lub przełóż do zamykanego pojemnika i włóż na kilka godzin lub na noc do lodówki.
- Po kilku godzinach wyciągnij z lodówki i wymieszaj z jajkiem i mąką pszenną. Dopraw w razie potrzeby.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i wykładaj łyżką masę, formując na patelni kotlety. Smaż na rumiany kolor z dwóch stron.
Zobacz również inne przepisy na kotlety bez mięsa
- kotlety z boczniaków
- ruskie kotlety z tofu
- kotleciki z soczewicy czerwonej z papryką
- kotlety jajeczne z pietruszką
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


