Jeśli lubisz smak ruskich pierogów, to na pewno polubisz też ten przepis. Wegańskie kotlety ruskie to o wiele szybsza i lżejsza wersja, bo zamiast twarogu użyłam tofu. Mimo to dzięki odpowiedniemu zakwaszeniu smak pozostaje ten sam! 🙂

Przepis na kotlety a’la ruskie z tofu

składniki
- 200 g tofu (naturalnego
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 lub 2 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
Dodatkowo:
- oliwa lub olej
- bułka tarta do obtoczenia
przygotowanie
- Tofu zamroź (wystarczy włożyć na noc do zamrażarki). Po rozmrożeniu bardzo mocno odciśnij z wody (tofu powinno być maksymalnie suche, dzięki czemu kotlety nie będą zbyt wodniste, czyli smak i konsystencja będą odpowiednie). Po odciśnięciu tofu drobno pokrusz – konsystencja powinna imitować grudki twarogu.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce tłuszczu.
- Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wymieszaj z tofu, podsmażoną cebulą, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, bułką tartą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Z powstałej masy uformuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej.
- Smaż na małej ilości tłuszczu na rumiany kolor.
Sprawdź inne przepisy na wegańskie przepisy – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
