Jeśli lubisz smak ruskich pierogów, to na pewno polubisz też ten przepis. Wegańskie kotlety ruskie to o wiele szybsza i lżejsza wersja, bo zamiast twarogu użyłam tofu. Mimo to dzięki odpowiedniemu zakwaszeniu smak pozostaje ten sam! 🙂
Tofu zamroź (wystarczy włożyć na noc do zamrażarki). Po rozmrożeniu bardzo mocno odciśnij z wody (tofu powinno być maksymalnie suche, dzięki czemu kotlety nie będą zbyt wodniste, czyli smak i konsystencja będą odpowiednie). Po odciśnięciu tofu drobno pokrusz - konsystencja powinna imitować grudki twarogu.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 1 łyżce tłuszczu.
Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki wymieszaj z tofu, podsmażoną cebulą, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, bułką tartą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Z powstałej masy uformuj kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej.
Smaż na małej ilości tłuszczu na rumiany kolor.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl
Sprawdź inne przepisy na wegańskie przepisy – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…