Strona główna PrzepisyRodzaj daniaInneKostki koperkowo-maślane do ziemniaków, zup, sosów

Kostki koperkowo-maślane do ziemniaków, zup, sosów

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
Kostki koperkowo-maślane do ziemniaków, zup, sosów

Te kostki koperkowo-maślane to świetny dodatek do wielu dań! Sprawdzą się do gotowanych ziemniaków, zup, ryb, makaronów, czy sosów. Sprawdź, jak w łatwy sposób możesz przygotować te mrożone kostki maślane z koperkiem.

Do czego można wykorzystać mrożone kostki koperkowo-maślane?

Maślane kostki z koperkiem z zamrażarki są bardzo uniwersalne! Można wykorzystać je do:

  • gotowanych ziemniaków,
  • zup (np. zupy jarzynowej, kalafiorowej),
  • sosów,
  • dań z kapusty,
  • ryb,
  • mięs,
  • makaronów,
  • kaszy,
  • podsmażenia pierogów, czy innych dań.

Jakiego masła użyć do przygotowania tych kostek?

Do przygotowania kostek z koperkiem użyj masła o 82% zawartości tłuszczu.

W jakiej foremce zrobić kostki z masła i koperku?

Kostki przygotuj w foremce na kostki lodu. Najlepsze będą dość duże kostki – ja użyłam foremki, w której kostka ma rozmiar 3x3x3 cm. Do takich foremek najwygodniej nakłada się masło z koperkiem.

Jak długo można przechowywać w zamrażarce kostki maślane?

Te kostki przechowuj w zamrażarce do 4 miesięcy. Po zamrożeniu polecam przełożyć je z foremki do szczelnego pojemnika lub woreczka przeznaczonego do mrożenia żywności.



Przepis na kostki koperkowo-maślane

Ile kalorii ma jedna kostka maślana z koperkiem?

Z podanych proporcji otrzymasz 12 kostek. Jedna taka koperkowo-maślana kostka ma:

  • kalorie – 125 kcal
  • węglowodany – 0,1 g
  • białko – 0,1 g
  • tłuszcze – 13,8 g
Kostki koperkowo-maślane do ziemniaków, zup, sosów

Kostki koperkowo-maślane do mrożenia

Drukuj
Proporcje na: 12 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 5.0/5
( 7 głos/y )

składniki

  • 200 g masła
  • 2 pęczki koperku (50 g koperku)

przygotowanie

  1. Masło wyciągnij z lodówki na kilka godzin, aby było miękkie.
  2. Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj posiekany koperek.
  3. Całość wymieszaj mikserem lub łyżką.
  4. Masło z koperkiem przełóż do foremek na kostki lodu. Najlepiej użyć foremek o dużych kostkach (ja użyłam takiej o rozmiarze kostki 3 x 3 x 3 cm).
  5. Włóż do zamrażarki na dobę, a następnie wyciągnij z foremki i przełóż do pojemnika do mrożenia lub woreczka (specjalnego woreczka nadającego się do mrożenia żywności). Przechowuj w zamrażarce do 4 miesięcy.
  6. Kostki możesz użyć na wiele sposobów - np. do ziemniaków, zup, czy sosów. Zamrożoną kostkę możesz po prostu wrzucić do zupy, na patelnię, do ciepłych ziemniaków lub wcześniej ją rozmrozić.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Zobacz również inne przepisy z koperkiem


Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.