Te kostki koperkowo-maślane to świetny dodatek do wielu dań! Sprawdzą się do gotowanych ziemniaków, zup, ryb, makaronów, czy sosów. Sprawdź, jak w łatwy sposób możesz przygotować te mrożone kostki maślane z koperkiem.
Spis treści:
Do czego można wykorzystać mrożone kostki koperkowo-maślane?
Maślane kostki z koperkiem z zamrażarki są bardzo uniwersalne! Można wykorzystać je do:
- gotowanych ziemniaków,
- zup (np. zupy jarzynowej, kalafiorowej),
- sosów,
- dań z kapusty,
- ryb,
- mięs,
- makaronów,
- kaszy,
- podsmażenia pierogów, czy innych dań.
Jakiego masła użyć do przygotowania tych kostek?
Do przygotowania kostek z koperkiem użyj masła o 82% zawartości tłuszczu.
W jakiej foremce zrobić kostki z masła i koperku?
Kostki przygotuj w foremce na kostki lodu. Najlepsze będą dość duże kostki – ja użyłam foremki, w której kostka ma rozmiar 3x3x3 cm. Do takich foremek najwygodniej nakłada się masło z koperkiem.
Jak długo można przechowywać w zamrażarce kostki maślane?
Te kostki przechowuj w zamrażarce do 4 miesięcy. Po zamrożeniu polecam przełożyć je z foremki do szczelnego pojemnika lub woreczka przeznaczonego do mrożenia żywności.


Przepis na kostki koperkowo-maślane
Ile kalorii ma jedna kostka maślana z koperkiem?
Z podanych proporcji otrzymasz 12 kostek. Jedna taka koperkowo-maślana kostka ma:
- kalorie – 125 kcal
- węglowodany – 0,1 g
- białko – 0,1 g
- tłuszcze – 13,8 g
składniki
- 200 g masła
- 2 pęczki koperku (50 g koperku)
przygotowanie
- Masło wyciągnij z lodówki na kilka godzin, aby było miękkie.
- Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj posiekany koperek.
- Całość wymieszaj mikserem lub łyżką.
- Masło z koperkiem przełóż do foremek na kostki lodu. Najlepiej użyć foremek o dużych kostkach (ja użyłam takiej o rozmiarze kostki 3 x 3 x 3 cm).
- Włóż do zamrażarki na dobę, a następnie wyciągnij z foremki i przełóż do pojemnika do mrożenia lub woreczka (specjalnego woreczka nadającego się do mrożenia żywności). Przechowuj w zamrażarce do 4 miesięcy.
- Kostki możesz użyć na wiele sposobów - np. do ziemniaków, zup, czy sosów. Zamrożoną kostkę możesz po prostu wrzucić do zupy, na patelnię, do ciepłych ziemniaków lub wcześniej ją rozmrozić.
Zobacz również inne przepisy z koperkiem
- przepis na kapustę zasmażaną
- sałatka z makaronem ryżowym, ogórkiem i koperkiem
- młoda kapusta duszona z koperkiem
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:


