Korzenny sernik na Święta to przepis na sernik z sera z wiaderka, z dodatkiem śmietany i korzennych przypraw. Ciasto przygotujesz na spodzie z korzennych ciasteczek. Wierzch sernika polałam białą czekoladą, która idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.
Jaki sernik zrobić na Święta?
Na Boże Narodzenie warto zrobić pieczony sernik z pomarańczą lub sernik korzenny. Do sera można dodać przyprawę do piernika, a spód zrobić z korzennych ciasteczek.
Jak zrobić sernik z sera z wiaderka?
Przygotowanie sernika z sera z wiaderka pozwala zaoszczędzić sporo czasu – nie musisz mielić sera! Do sera z wiaderka dodaj jajka, masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Możesz też dodać śmietanę lub inne dodatki.
Jak zrobić ciasteczkowy spód do sernika?
Aby przygotować sernik, nie musisz robić kruchego ciasta! Na spód sernika możesz użyć herbatników lub przygotować ciasteczkowy spód. Wystarczy, że pokruszone ciasteczka wymieszasz z roztopionym masłem.
Przepis na korzenny sernik na Święta
składniki
Składniki na korzenny spód do sernika:
- 80 g masła
- 300 g kruchych ciastek korzennych
Składniki na korzenny sernik:
- 500 g sera z wiaderka
- 170 g brązowego cukru
- 200 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- 50 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 80-100 g białej czekolady
przygotowanie
Jak zrobić korzenny sernik na Święta?
- Aby przygotować spód, kruche korzenne ciasteczka pokrusz lub zmiel w malakserze/blenderze. Masło rozpuść i wymieszaj je z pokruszonymi ciastkami. Całość wyłóż na spód formy 24×24 cm i wyrównaj.
- Ser wymieszaj z cukrem. Dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj. Następnie dodaj po jednym jajku, a na koniec sok z cytryny, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, przyprawę do piernika, ekstrakt oraz mąkę ziemniaczaną – wymieszaj do momentu połączenia się składników. Gotową masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta. Całą foremką uderz kilkukrotnie o blat, aby z sera wydostały się pęcherzyki powietrza – dzięki temu sernik nie opadnie po upieczeniu.
Ile czasu piec sernik z kwaśną śmietaną?
- Sernik piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
- Wystudzony sernik polej roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Wierzch możesz dodatkowo posypać przyprawą do piernika.
Sprawdź przepisy na inne ciasta i potrawy na Święta – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Warstwowa sałatka z kiełkami i suszonymi pomidorami
- Co to jest puree?
- Co to jest tempeh?
- Cytrynowe ciasto z chałwą bez pieczenia
- Co to jest tahini?
- 10 przepisów na pyszne serniki na Wielkanoc