Strona główna PrzepisyRodzaj daniaCiastaKorzenny sernik na Święta! Piernikowe ciasto na Boże Narodzenie

Korzenny sernik na Święta! Piernikowe ciasto na Boże Narodzenie

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
korzenny sernik na święta - pyszny przepis

Korzenny sernik na Święta to przepis na sernik z sera z wiaderka, z dodatkiem śmietany i korzennych przypraw. Ciasto przygotujesz na spodzie z korzennych ciasteczek. Wierzch sernika polałam białą czekoladą, która idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami.

Jaki sernik zrobić na Święta?

Na Boże Narodzenie warto zrobić pieczony sernik z pomarańczą lub sernik korzenny. Do sera można dodać przyprawę do piernika, a spód zrobić z korzennych ciasteczek.

Jak zrobić sernik z sera z wiaderka?

Przygotowanie sernika z sera z wiaderka pozwala zaoszczędzić sporo czasu – nie musisz mielić sera! Do sera z wiaderka dodaj jajka, masło, cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Możesz też dodać śmietanę lub inne dodatki.

Jak zrobić ciasteczkowy spód do sernika?

Aby przygotować sernik, nie musisz robić kruchego ciasta! Na spód sernika możesz użyć herbatników lub przygotować ciasteczkowy spód. Wystarczy, że pokruszone ciasteczka wymieszasz z roztopionym masłem.


Przepis na korzenny sernik na Święta

korzenny sernik na święta - pyszny przepis

Korzenny sernik (sernik piernikowy)

Drukuj
Proporcje na: formę 24x24 cm Czas przygotowania: Czas pieczenia/gotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 13 głos/y )

składniki

Składniki na korzenny spód do sernika:
  • 80 g masła
  • 300 g kruchych ciastek korzennych
Składniki na korzenny sernik:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 170 g brązowego cukru
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • 80-100 g białej czekolady

przygotowanie

Jak zrobić korzenny sernik na Święta?
  1. Aby przygotować spód, kruche korzenne ciasteczka pokrusz lub zmiel w malakserze/blenderze. Masło rozpuść i wymieszaj je z pokruszonymi ciastkami. Całość wyłóż na spód formy 24x24 cm i wyrównaj.
  2. Ser wymieszaj z cukrem. Dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj. Następnie dodaj po jednym jajku, a na koniec sok z cytryny, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, przyprawę do piernika, ekstrakt oraz mąkę ziemniaczaną - wymieszaj do momentu połączenia się składników. Gotową masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta. Całą foremką uderz kilkukrotnie o blat, aby z sera wydostały się pęcherzyki powietrza - dzięki temu sernik nie opadnie po upieczeniu.
Ile czasu piec sernik z kwaśną śmietaną?
  1. Sernik piecz 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  2. Wystudzony sernik polej roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Wierzch możesz dodatkowo posypać przyprawą do piernika.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź przepisy na inne ciasta i potrawy na Święta – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.