Wersja deseru Banoffee z ubitym mleczkiem kokosowym, zamiast bitej śmietany. Karmel przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego, co przyniosło bardzo smaczny efekt. Przepis jest wegański!
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Wersja deseru Banoffee z ubitym mleczkiem kokosowym, zamiast bitej śmietany. Karmel przygotowałam z dodatkiem masła orzechowego, co przyniosło bardzo smaczny efekt. Przepis jest wegański!
Kruche ciasto:
Z podanych składników zarób zwarte ciasto. Włóż je do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto pokrusz na formę do pieczenia, rozłóż równomiernie i piecz 10 – 15 minut w 200 stopniach Celsjusza (do momentu zarumienienia). Odstaw do wystudzenia.
Karmel:
Do garnka lub na patelnię daj wszystkie składniki. Całość podgrzewaj na małym ogniu, a następnie gotuj przez 5 minut, często mieszając. Odstaw do wystudzenia.
Dodatkowo:
Schłodzone wcześniej w lodówce przez co najmniej dobę mleczko kokosowe (tylko twardą część!) ubij mikserem na sztywną “pianę”. Następnie dodaj cukier oraz sok z cytryny i wymieszaj.
Banany pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny.
W przygotowanych szklankach ułóż kolejno: połowę pokruszonego kruchego ciasta, połowę ubitego mleczka kokosowego, połowę bananów, karmel, drugą część ciasta, drugą część ubitego mleczka kokosowego i na koniec drugą część bananów.
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.