Przepis na ciasto Fale Dunaju, ale w wersji kokosowej. Zarówno do ciasta, jak i kremu budyniowego dodałam wiórki kokosowe. Dzięki temu powstało pyszne kokosowe ciasto. Smak ten idealnie łączy się z wiśniami i aksamitną polewą.
Ciasto Fale Dunaju jest uniwersalnym pomysłem – to ciasto świetnie sprawdzi się na niedzielę, do codziennej kawy, jako deser na imprezie lub ciasto świąteczne – zarówno na Wielkanoc, jak i Boże Narodzenie.
Co zrobić z wiśni z kompotu?
Wiśnie z kompotu możesz użyć do ciast i deserów. Dobrym pomysłem jest drożdżowe ciasto z wiśniami, wiśniowy deser lub kultowe ciasto Fale Dunaju.
Ile czasu piec Fale Dunaju?
Ciasto Fale Dunaju należy piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. To ciasto pieczemy bez termoobiegu.
Jak zrobić masę kokosową do ciasta Fale Dunaju?
Masa do ciasta Fale Dunaju w wersji kokosowej to budyniowy krem z wiórkami kokosowymi. Przygotujesz go bardzo prosto – należy ugotować budyń, a następnie zrobić masę na bazie masła.
Jak zrobić polewę na ciasto Fale Dunaju?
Polewę do ciasta możesz przygotować ze standardowych składników, czyli: masło, mleko, kakao i cukier. Możesz również zrobić polewę na bazie czekolady. Ciekawym pomysłem jest polewa na ciasto z Nutellą – przepis na taką polewę znajdziesz poniżej.
Czy ciasto Fale Dunaju można mrozić?
Tak, ciasto Fale Dunaju (zarówno w tradycyjnej wersji, jak i w wersji kokosowej) można mrozić. Ciasto można mrozić do 6 miesięcy.
Sprawdź również inne przepisy na ciasto z masą budyniową:
KOKOSOWE FALE DUNAJU przepis na dużą blachę
Zobacz inne polecane przepisy na kokosowe ciasta:
- kokosowe ciasto z ananasem z puszki
- kokosowe ciasto z białą czekoladą
- drożdżowe ciasto z kokosową kruszonką