Białkowe kokosowe ciasto to zdecydowanie jedno z najszybszych ciast, jakie robiłam! Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki.
Dzięki użyciu odżywki białkowej ciasto ma wysoką zawartość białka.
Przepis na wegańskie ciasto z białkiem krok po kroku

składniki
Warstwa ciemna:
- 100 g masła orzechowego
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g odżywki białkowej (użyłam odżywki na bazie białka sojowego)
- 100 g mleczka kokosowego light
- 1 płaska łyżka kakao
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę i wyłóż na spód formy.
Warstwa jasna:
- 80 g wiórków kokosowych
- 30 g płatków migdałowych
- 20 g odżywki białkowej (użyłam odżywki na bazie białka sojowego)
- 100 g mleczka kokosowego light
- 20 g syropu klonowego (lub innego płynnego słodzika)
Wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż jako drugą warstwę.
Wierzch możesz posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
Gotowe ciasto włóż do lodówki co najmniej na 3 godziny.
Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).


