Kokosanki, znane też jako kokoski goszczą na naszych stołach od dawna. Według mnie najlepszy smak mają te z miodowym ciastem. Postanowiłam więc zamiast miodu użyć syropu z daktyli, który można zrobić bardzo szybko w domu (sposób jego przygotowania pokazałam we wcześniejszym filmiku na kanale – Syrop z daktyli). Spróbowałam też zmienić ciasto na wegańskie. Dzięki syropowi ma bardzo karmelowy smak.
Kokosanki maczane są w kakaowej polewie – przedstawiłam sposób na polewę bez tłuszczu, która zawsze wychodzi!
Zapraszam Cię do obejrzenia przepisu 🙂
składniki
- 150 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml oleju
- 200 g syropu z daktyli
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 180 ml ciepłej wody
- niepełna łyżka octu jabłkowego
Polewa:
- 100 ml wody
- 200 g cukru pudru
- 5 łyżek kakao
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂
Sprawdź inne przepisy na desery – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:
Sprawdź najnowsze przepisy
- Najszybsza i najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej
- Termosy obiadowe długo trzymające ciepło! Termosy N’OVEEN
- 30 przepisów na desery i ciasta z galaretką
- Przepis na 20 naleśników
- Garnek tytanowy – 3 najważniejsze cechy i korzyści tego naczynia kuchennego
- Jak zastąpić śmietanę w zupie? Użyj tego składnika, a nie pożałujesz!