Baton orzechowy Knoppers to zdecydowanie mój ulubiony baton! Postanowiłam zrobić go w wersji XXL – wyszedł pyyyszny. Połączenie trzech kremów – mleczny, nugatowy i karmelowy – z czekoladą jest wręcz idealne. Sprawdź przepis na ciasto baton Knoppers.
Jak zrobić ciasto Knoppers?
Ciasto Knoppers to ciasto bez pieczenia, które przygotujesz na bazie mleka w proszku. Deser składa się z trzech kremów – pierwszy z mlekiem, drugi z Nutellą, a trzeci z kajmakiem. Kremy przekładamy waflami, a całość polewamy polewą czekoladową.
Przepis na ciasto baton Knoppers

składniki
Warstwa mleczna:
70 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
120 g mleka w proszku
Mleko zagotuj, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem. Miękkie masło utrzyj, po czym zmiksuj z wystudzonym mlekiem z cukrem pudrem. Na koniec dodaj mleko w proszku, całość wymieszaj.
Warstwa nugatowa:
150 g kremu czekoladowego typu Nutella
80 g kajmaku
50 g orzechów laskowych
50 g masła orzechowego
50 g masła
4 łyżki mleka w proszku (40 g)
1 łyżka kakao
Orzechy laskowe drobno posiekaj, a następnie podpraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę.
Warstwa karmelowa:
300 g kajmaku
80 g orzechów laskowych
50 g masła orzechowego
4 łyżki mleka w proszku (40 g)
szczypta soli
Orzechy laskowe posiekaj na dość duże kawałki, a następnie podpraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę.
Dodatkowo:
2 wafle (andruty)
250 g czekolady mlecznej
110 ml śmietanki 30%
przygotowanie
- Przygotuj formę – ja użyłam małą keksówkę (11 x 20 cm). Możesz też użyć innej formy o podobnych rozmiarach lub skorzystać ze zwykłego pudełka.
- Na spód formy wyłóż warstwę karmelową (zaczynamy od dołu, ponieważ na końcu ciasto odwrócimy), równomiernie ją rozprowadź. Następnie wyłóż warstwę nugatową i również wyrównaj ją (UWAGA – zostaw 2 łyżki masy nugatowej – będzie potrzebna do sklejenia andrutów).
- Z wafli (andrutów) wytnij 4 prostokąty wielkości swojej formy. Złącz je po dwa za pomocą pozostawionej masy nugatowej.
- Na masę nugatową ułóż jeden sklejony wafel i mocno go dociśnij. Teraz wyłóż warstwę mleczną i ponownie dociśnij drugim waflem od góry.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Na górnym waflu rozprowadź małą warstwę czekolady. Całość zostaw do zastygnięcia, najlepiej włóż na 30 minut do lodówki.
- Kiedy czekolada zastygnie, ciasto wyciągnij z formy tak, aby czekolada była na spodzie, a na górze znajdowała się warstwa karmelowa. Teraz naszego batona należy oblać czekoladą z każdej strony – polecam użyć do tego dużego noża, nakładając nim i wyrównując gęstniejącą czekoladę. Musisz sprawdzić konsystencję czekolady i dobrać taką, aby nie spływała z ciasta, ale by można było ją równomiernie rozprowadzić.
Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – klik.
Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).
Sprawdź najnowsze przepisy
- Sałatka z brukselki z pomidorkami i serem feta! Czyli co zrobić ze świeżej brukselki?
- Pasta warzywna z porem i gruszką – pasta do chleba
- Jak wykonywać przysiady z ciężarem – technika i wskazówki
- Zdecyduj się na ekskluzywne herbaty od Kusmi Tea!
- Jak wybrać zasłony do pokoju?


