Strona główna Przepisy kulinarneKnoppers XXL – ciasto baton orzechowy Knoppers

Knoppers XXL – ciasto baton orzechowy Knoppers

podpis: Monika Jerzak
1 min (czas czytania)
ciasto-baton-knoppers-przepis

Baton orzechowy Knoppers to zdecydowanie mój ulubiony baton! Postanowiłam zrobić go w wersji XXL – wyszedł pyyyszny. Połączenie trzech kremów – mleczny, nugatowy i karmelowy – z czekoladą jest wręcz idealne. Sprawdź przepis na ciasto baton Knoppers.

Jak zrobić ciasto Knoppers?

Ciasto Knoppers to ciasto bez pieczenia, które przygotujesz na bazie mleka w proszku. Deser składa się z trzech kremów – pierwszy z mlekiem, drugi z Nutellą, a trzeci z kajmakiem. Kremy przekładamy waflami, a całość polewamy polewą czekoladową.

Przepis na ciasto baton Knoppers

ciasto-baton-knoppers-przepis

Knoppers XXL - mega baton orzechowy Knoppers

Drukuj
Proporcje na: formę 11x20 cm Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.9/5
( 54 głos/y )

składniki

Warstwa mleczna:
70 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g masła
120 g mleka w proszku

Mleko zagotuj, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem. Miękkie masło utrzyj, po czym zmiksuj z wystudzonym mlekiem z cukrem pudrem. Na koniec dodaj mleko w proszku, całość wymieszaj.

Warstwa nugatowa:
150 g kremu czekoladowego typu Nutella
80 g kajmaku
50 g orzechów laskowych
50 g masła orzechowego
50 g masła
4 łyżki mleka w proszku (40 g)
1 łyżka kakao

Orzechy laskowe drobno posiekaj, a następnie podpraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę.

Warstwa karmelowa:
300 g kajmaku
80 g orzechów laskowych
50 g masła orzechowego
4 łyżki mleka w proszku (40 g)
szczypta soli

Orzechy laskowe posiekaj na dość duże kawałki, a następnie podpraż na suchej patelni.
Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę.

Dodatkowo:
2 wafle (andruty)
250 g czekolady mlecznej
110 ml śmietanki 30%

przygotowanie

  1. Przygotuj formę - ja użyłam małą keksówkę (11 x 20 cm). Możesz też użyć innej formy o podobnych rozmiarach lub skorzystać ze zwykłego pudełka.
  2. Na spód formy wyłóż warstwę karmelową (zaczynamy od dołu, ponieważ na końcu ciasto odwrócimy), równomiernie ją rozprowadź. Następnie wyłóż warstwę nugatową i również wyrównaj ją (UWAGA - zostaw 2 łyżki masy nugatowej - będzie potrzebna do sklejenia andrutów).
  3. Z wafli (andrutów) wytnij 4 prostokąty wielkości swojej formy. Złącz je po dwa za pomocą pozostawionej masy nugatowej.
  4. Na masę nugatową ułóż jeden sklejony wafel i mocno go dociśnij. Teraz wyłóż warstwę mleczną i ponownie dociśnij drugim waflem od góry. 
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki. Na górnym waflu rozprowadź małą warstwę czekolady. Całość zostaw do zastygnięcia, najlepiej włóż na 30 minut do lodówki.
  6. Kiedy czekolada zastygnie, ciasto wyciągnij z formy tak, aby czekolada była na spodzie, a na górze znajdowała się warstwa karmelowa. Teraz naszego batona należy oblać czekoladą z każdej strony - polecam użyć do tego dużego noża, nakładając nim i wyrównując gęstniejącą czekoladę. Musisz sprawdzić konsystencję czekolady i dobrać taką, aby nie spływała z ciasta, ale by można było ją równomiernie rozprowadzić.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na ciasta i desery bez pieczenia – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź profil na Instagramie (klik) i Facebooku (klik).

Sprawdź najnowsze przepisy

ciasto-baton-knoppers-przepis
ciasto-baton-knoppers-przepis
ciasto-baton-knoppers-przepis

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

2 komentarze

Izabela 10 listopada 2023 - 10:32

A gdyby zrobić to po prostu w formie ciasta, ktore kroi się z blachy to można? Wtedy odwracam kolejność układania i zwiększam składniki dwukrotnie?

Odpowiedz
Via Gusto 10 listopada 2023 - 15:49

Super pomysł! Myślę, że dwukrotna ilość składników będzie idealna 😊

Odpowiedz

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.