Kiszone szparagi świetnie pasują do sałatek (na przykład tej – link), sosów i wielu innych dań. Dzięki delikatnie słodkiej zalewie uzyskamy świetny smak.
Przepis jest bardzo prosty – wystarczy ułożyć składniki w słoiku, dodać sól, słodki syrop, zalać wrzątkiem i zakrecić!
0,5 kg szparagów, najlepiej zielonych (będą smaczniejsze)
1 ząbek czosnku
Zalewa (na 1 mały słoik):
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego
woda
przygotowanie
Jeśli używasz zielonych szparagów, odetnij twardą końcówkę (ok. ⅓ długości), a białe obierz ze zdrewniałej skórki. Następnie szparagi umyj.
Na dno czystego i suchego słoika daj obrany ząbek czosnku. Możesz również dodać np. koper (najlepiej świeże kwiatowe koszyczki, ewentualnie ⅓ łyżeczki suszonych ziaren kopru), liść botwinki, chrzan, gorczycę - wybierz takie dodatki, które lubisz.
Szparagi ułóż w słoiku dość ciasno. Jeśli szparagi są zbyt długie, skróć je lub pokrój na małe kawałki.
Wierzch posyp solą i polej syropem, a następnie zalej wrzątkiem. Słoiki zakręć szczelnie i odstaw na 5 - 10 dni (w temperaturze pokojowej).
Nazywam się Monika Jerzak i jestem autorką bloga Via Gusto.
Gotowanie to moja pasja od dzieciństwa! W 2016 roku stworzyłam
viagusto.pl,
czyli miejsce, gdzie dzielę się stworzonymi przeze mnie przepisami kulinarnymi.
Czytaj dalej…
1 komentarzy
[…] […]