Strona główna PrzepisyDietaWegańskaKiszone szparagi w słodkiej zalewie

Kiszone szparagi w słodkiej zalewie

podpis: Monika Jerzak
0 min (czas czytania)

Kiszone szparagi świetnie pasują do sałatek (na przykład tej – link), sosów i wielu innych dań. Dzięki delikatnie słodkiej zalewie uzyskamy świetny smak.

Przepis jest bardzo prosty – wystarczy ułożyć składniki w słoiku, dodać sól, słodki syrop, zalać wrzątkiem i zakrecić!

Przepis na kiszone szparagi

Kiszone szparagi w słodkiej zalewie

Drukuj
Proporcje na: 1 słoik Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 200 kalorie: 20 grams tłuszcz:
Ocena: 4.8/5
( 6 głos/y )

składniki

  • 0,5 kg szparagów, najlepiej zielonych (będą smaczniejsze)
  • 1 ząbek czosnku

Zalewa (na 1 mały słoik):

  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego
  • woda

przygotowanie

  1. Jeśli używasz zielonych szparagów, odetnij twardą końcówkę (ok. ⅓ długości), a białe obierz ze zdrewniałej skórki. Następnie szparagi umyj.
  2. Na dno czystego i suchego słoika daj obrany ząbek czosnku. Możesz również dodać np. koper (najlepiej świeże kwiatowe koszyczki, ewentualnie ⅓ łyżeczki suszonych ziaren kopru), liść botwinki, chrzan, gorczycę - wybierz takie dodatki, które lubisz.
  3. Szparagi ułóż w słoiku dość ciasno. Jeśli szparagi są zbyt długie, skróć je lub pokrój na małe kawałki.
  4. Wierzch posyp solą i polej syropem, a następnie zalej wrzątkiem. Słoiki zakręć szczelnie i odstaw na 5 - 10 dni (w temperaturze pokojowej).
  5. Kiszone szparagi możesz użyć do wielu dań - np. sosów, sałatek, czy kanapek. Polecam przygotować sałatkę makaronową z pysznym dressingiem - tutaj link: https://viagusto.pl/salatka-z-makaronem-kiszonymi-szparagami-rzodkiewka-cukinia-i-dressingiem/.
Wypróbowałeś ten przepis?
Podziel się efektem i oznacz mnie na Instagramie @viagustopl

Sprawdź inne przepisy na przetwory – klik.

Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga:

Sprawdź najnowsze przepisy

Te artykuły również mogą Ci się spodobać:

1 komentarzy

Co o tym sądzisz?

Korzystając z tego formularza, wyrażasz zgodę na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę witrynę zgodnie z Polityką Prywatności.